Porträtt av Machiko, reseledare på Japanspecialisten

Porträtt av Machiko, reseledare på Japanspecialisten

Machiko er reseledare på Japanspecialistens två gruppresor under hösten ”Höstlovsresa till Japan” och ”De magiska höstfärgerna i Japan”.

Först och främst: Varför ska man åka med just dig till Japan?
– Tack vare att jag har min familj i Japan, och att jag reser tillbaka minst två gånger per år, kan jag hålla mig väldigt uppdaterad om läget. Jag kan inte bara berätta om Japans historia, utan även dra paralleller till idag, och förklara varför Japan idag ser ut som det gör, och varför japaner gör som de gör. En sak som mina tidigare resenärer uppskattat är att jag på ett enkelt sätt kan förklara skillnaderna mellan Japan och Sverige. Ibland när vi t ex har en lokal engelsktalande guide med på en utflykt, vilket är väldigt givande, men tack vare att jag kan både Sverige och Japan kan jag göra djupare jämförselser:
”I Japan gör man så här, när man i Sverige skulle ha gjort så här!”.

Hur skulle du beskriva hösten i Japan jämfört med den svenska?
– Hösten är den årstid jag tycker allra mest om i Japan! Det är inte så varmt – med japanska mått mätt – och det känns i luften att man går mot en svalare period efter en lång, varm sommar. Sedan älskar jag de matvaror som smakar bäst på hösten, t ex samma-fisk och sötpotatis! Det är lite som när svenskar ser den första jordgubben eller färskpotatisen för mig! Och personligen håller jag höstfärgerna högre än körsbärsblommorna: det är mycket starkare färger!

Hur är det att vara reseledare för en grupp i Japan rent logistiskt?
– Svenskar är så trevliga att resa med! De är resvana, självständiga, förstående… det är alltid bara trevligt att resa med svenskar! Sedan hjälper det ju också att saker i Japan fungerar som de ska, t ex kollektivtrafik, vilket gör det till ett bekvämt land att resa i.

Kan man åka med som förstagångsresenär på dina resor, eller behöver man ha lite ”Japan-erfarenhet”? Går det bra att åka med som ensamresenär?
– Naturligtvis behöver man inte ha erfarenhet av att resa i Japan, det är därför jag är där! Min erfarenhet är att svenskar som reser tillsammans snabbt blir vänner med de andra i gruppen. Tidigare resor har de som har åkt ensamma snabbt hittat andra att umgås med!

Hur lägger du upp programmet för att det ska passa alla deltagare?
– Jag försöker alltid göra så att det blir en bra balans i programmet: jag vill inte ha för mycket spikat innehåll i programmet, för jag vill inte att det ska bli stressigt. De gemensamma aktiviteter jag väljer ut är ofta sådana man inte kan göra på egen hand i Japan, saker som endats går att boka som grupp. Populära aktiviteter är t ex att prova på taiko (stora japanska trummor), att dekorera med bladguld och flodkryssning. Men självklart planerar jag även in några ”måsten” när man besöker Japan: Åka upp i en skyskrapa, besöka ”gamla stan”, äta sushi etc!

På resan ”De magiska höstfärgerna” besöker ni förutom storstäder som Tokyo, Kyoto och Hiroshima även mindre städer som Kanazawa, Takayama och Shirakawago. Varför har du valt ut just dessa platser för resan?
– Mina resenärer brukar uppskatta att få se flera sidor av Japan – inte bara storstad och folkmyller. På denna resa besöker vi t ex Kanazawa som är en ”mellanstor” stad med välbevarade geisha- och samurajkvarter. Takayama är mindre, här bor vi på värdshus på klassiskt japanskt vis, äter japansk mat och sover på madrasser på golvet. Lilla Shirakawago är bara en by – men en väldigt unik sådan, som finns med på UNESCO:s världsarvslista tack vare sin unika akitektur! Gemensamt för alla dessa platser är att de alla är så trevliga, charmiga och fina! Det finns många små städer och byar i Japan, men få är så fina och har så många sevärdheter som dessa!

Kan du bjuda på någon rolig anekdot från en av dina gruppresor?
– En gång när jag skulle åka med en grupp från Nagoya till Tokyo, var det ett par gäster som kom upp på fel ända av perrongen. Jag sprang allt jag kunde längs de tolv vagnarna och ropade åt dem att hoppa på tåget! Sedan var jag tvungen att springa hela vägen tillbaka, för våra bento-lådor stod längst fram på perrongen redo att lastas på tåget. Jag tror att jag satte nytt världsrekord! När jag kom tillbaka hade dock de andra gästerna redan burit ombord alla bento-lådor på tåget. Det är därför jag älskar att resa med svenskar!

Vill du resa med Machiko på en av hennes höstresor? Läs mer här:

De magiska höstfärgerna i Japan, 13 dagar

5:e oktober – 18:e november 2018
Pris: Från 37 900 SEK

Höstlovsresa till Japan 2018, 8 dagar

26:e oktober – 2:a november 2018
Pris: Från 22 500 SEK

By |2018-08-17T10:22:21+02:0016/08/2018|Nyheter|