Funderar du på att besöka Japan till vintern? I så fall är det hög tid att börja boka resan nu! Ett populärt utflyktsmål under vintern i Japan är Shibu Onsen i de japanska Alperna! Jag heter Gina och jobbar lite bakom kulisserna här på Japanspecialisten, men man kan träffa på mig ibland om man ska hämta ut Japan Rail Pass eller om alla säljare är upptagna i telefon :) Jag besökte Shibu Onsen på min senaste japanresa med min pojkvän och tänkte dela med mig lite av vår vistelse där!

Vi hade planerat att åka från Kyoto via Kanazawa, men när vi kom till tågstationen på morgonen var alla tåg mellan Kyoto och Kanazawa inställa på grund av ”snow accident”! Det var bara att bita ihop och ta den lilla omvägen via Tokyo (och vinka till Fuji-san på vägen!) upp till Alperna… Tur att Shinkansen går så ofta och är så bekväma, så vi kunde vila ut under resan och kom fram pigga och glada till Nagano på eftermiddagen.

Här bytte vi från hypermodernt snabbtåg till mindre lokaltåg och tuffade vidare upp i bergen mot Yudanaka. Nu hade vi lämnat storstaden bakom oss, och efter ett par stationer fanns bara trötta skolbarn på väg hem från skolan, samt två andra utländska par kvar på tåget.

När vi började dagen i Kyoto sken solen och det var vackert väder, men uppe i bergen möttes vi av svensk vinter! Ingen drömsyn efter de soliga dagarna i Kyoto, men inget nytt för en svensk! Vi gick in på ett café nära stationen och beställde värmande soppa och smörgås (servitrisen var väldigt hjälpsam at peka ut vad som var vegetariskt) och sedan tog vi taxi upp till Shibu Onsen.

Utsikten från vårt rum!
Vid boendet välkomnades vi av en jättetrevlig värdinna som visade oss till vårt rum. Hon var väldigt hjälpsam och mån om att vi skulle känna oss välkomna, och tog god tid på sig att förklara om hur vi skulle klä på oss yukata och hur kotatsun fungerade. Efter en lång dag på resande fot började vi med att bege oss till badet för att värma upp oss. Familjebadet var ledigt så vi tog det, dock var vattnet så varmt att vi nöjde oss med att duscha, vi kom helt enkelt inte i!

Efter ”badet” tog jag på mig yukata, och försökte övertala min pojkvän om att vi inte skulle bli utstirrade och att det var helt normalt, men han valde vanliga kläder, tråkmåns. Ni ser ju själva hur snyggt det var!

Vi gick över bron in till huvudgatan och promenerade längs de små gatorna.

När vi promenerat en stund bestämde vi oss för att börja leta efter någonstans att äta. Som vegetarianer måste vi vara ute i god tid, då det kan ta tid att hitta en restaurang som serverar vegetarisk mat i små byar. Vi gick in på första bästa restaurang och frågade om de hade något vegetariskt och var i princip beredda på att få vända i dörren – men restaurangägarinnan vinkade in oss direkt!

Vi slogs direkt av den… unika inredningen i restaurangen, men tog av oss skorna och satte oss på kuddar på tatami-mattorna och blev serverade lite pickles. Det vegetariska utbudet var som väntat inte stort, men de kunde göra vegetarisk ramen (utan dashi!) med soba-nudlar, vilket vi beställde.
När vi kom in fanns endast ett annat sällskap där, och medan vi åt kom två kvinnor in, så det var väldigt lugnt och trevligt. Ägarinnan satt mest och tittade på tv medan hennes man lagade mat :)
Efter maten tog vi en omväg och promenerade längs de vackra gatorna tillbaka hem. VI stannade till vid en liten butik för att köpa lite Shibu Onsen-souvenirsnacks. Här möttes vi av en otroligt gammal, otroligt liten gumma som inte kunde ett ord engelska men pratade på på japanska med oss. När vi valt ut ett paket kakor insisterade hon på att ge oss rabatt, vilket vi självklart avböjde artigt. När spektaklet pågått i ett par minuter fick vi dock ge med oss och låta henne ge oss rabatt, annars skulle vi aldrig fått lämna butiken. Nöjd med detta började gumman slå in vårt kakpaket i omslagspapper, mycket omsorgsfullt och långsamt med största noggrannhet. Allt som allt tog vår lilla shoppingrunda med ett paket kakor ca 15 minuter, och ingen gång under resan bugade vi så mycket som denna kväll!

Innan vi gick hem gick vi in på en annan restaurang med aningen mer sparsmakad inredning, där min pojkvän drack varm sake ur denna söta tanuki-kopp!

Sedan promenerade vi hem över bron (hälsade artigt på broväktaren här ovan) och drack te och värmde fötterna under kotatsun.