Vår erfarna reseledare Machiko

Machiko har lett flera av våra gruppresor genom åren, och nu är det dags igen! Som japan och med sin vana att leda grupper i Japan kan hon hantera alla situationer som kan uppstå. Hon er perfekta guide för detta Japanäventyr: Hon är kunnig, utåtriktad och bjuder gärna på sig själv! 😊

Läs vad årets resenärer tyckte om sin gruppresa med Machiko:

”Vilken fantastisk resa vi har haft och mkt tack vare ditt otroliga upplägg, din humor, din prestigelöshet, din ödmjukhet och stora närvaro! Du gjorde vår resa till något alldeles extra.”
-Höstlöv 2019

”Vi vill säga tusen tack för den fina och utmärkta guidningen i Japan. Det var guld värt. Längtar redan tillbaka. Vi är mycket nöjda med hela upplägget av resan. Vi fick se och uppleva så mycket. ”
-Höstlöv 2019

”Tack snälla snälla du för en helt perfekt Japanvistelse! Jag är så nöjd, det blir ett minne för livet. Du är så positiv, varm och vänlig i alla möjliga och omöjliga situationer.” 
-Höstlöv 2019

Porträtt av Machiko, reseledare på Japanspecialisten

Machiko är reseledare på vår populära vårresa ”Körsbärsblom och festivalyra i Japan” 2020.

Först och främst: Varför ska man åka med just dig till Japan?
– Tack vare att jag jobbar från Japan under hälften av året kan jag hålla mig väldigt uppdaterad om läget. Jag kan inte bara berätta om Japans historia, utan även dra paralleller till idag, och förklara varför Japan idag ser ut som det gör, och varför japaner gör som de gör. En sak som mina tidigare resenärer uppskattat är att jag på ett enkelt sätt kan förklara skillnaderna mellan Japan och Sverige. Ibland när vi t ex har en lokal engelsktalande guide med på en utflykt, vilket är väldigt givande, men tack vare att jag kan både Sverige och Japan kan jag göra djupare jämförelser: ”I Japan gör man så här, när man i Sverige skulle ha gjort så här!”.

Hur skulle du beskriva våren i Japan?
Jag är jätteglad för att jag får vara i Japan under körsbärsblommornas tid! Som ni kanske vet har körsbärsblommor en speciell plats i varje japans hjärta. Vi som brukar vara blyga och allvarliga blir mycket gladare och öppnare (och lite galnare) under de blommande körsbärsträden. De finns överallt och chansen att vi får se dem + glada japaner under resan är mycket stor, speciellt när vi åker upp till bergen. Det kan t.o.m hända att vi kan sitta tillsammans med dem och njuta av blomningen! Jag kan inte vänta!

Hur är det att vara reseledare för en grupp i Japan rent logistiskt?
– Svenskar är så trevliga att resa med! De är resvana, självständiga, förstående… det är alltid bara trevligt att resa med svenskar! Sedan hjälper det ju också att saker i Japan fungerar som de ska, t ex kollektivtrafik, vilket gör det till ett bekvämt land att resa i.

Kan man åka med som förstagångsresenär på dina resor, eller behöver man ha lite ”Japan-erfarenhet”? Går det bra att åka med som ensamresenär?
– Naturligtvis behöver man inte ha erfarenhet av att resa i Japan, det är därför jag är där! Min erfarenhet är att svenskar som reser tillsammans snabbt blir vänner med de andra i gruppen. Tidigare resor har de som har åkt ensamma snabbt hittat andra att umgås med!

Hur lägger du upp programmet för att det ska passa alla deltagare?
– Jag försöker alltid göra så att det blir en bra balans i programmet: jag vill inte ha för mycket spikat innehåll i programmet, för jag vill inte att det ska bli stressigt. De gemensamma aktiviteter jag väljer ut är ofta väldigt uppskattade, t ex att träffa en maiko (geisha-lärling)! Men självklart planerar jag även in några ”måsten” när man besöker Japan: Åka upp i en skyskrapa, besöka ”gamla stan”, äta sushi etc.!

På resan ”Körsbärsblom och festivalyra” besöker ni förutom storstäder som Tokyo, Kyoto och Hiroshima även mindre städer som Kanazawa, Takayama och Shirakawago. Varför har du valt ut just dessa platser för resan?
– Mina resenärer brukar uppskatta att få se flera sidor av Japan – inte bara storstad och folkmyller. På denna resa besöker vi t ex Kanazawa som är en ”mellanstor” stad med välbevarade geisha- och samurajkvarter. Takayama är mindre, här bor vi på värdshus på klassiskt japanskt vis, äter japansk mat och sover på madrasser på golvet. Lilla Shirakawago är bara en by – men en väldigt unik sådan, som finns med på UNESCO:s världsarvslista tack vare sin unika arkitektur! Gemensamt för alla dessa platser är att de alla är så trevliga, charmiga och fina! Det finns många små städer och byar i Japan, men få är så fina och har så många sevärdheter som dessa!

Kan du bjuda på någon rolig anekdot från en av dina gruppresor?
– En gång när jag skulle åka med en grupp från Nagoya till Tokyo, var det ett par gäster som kom upp på fel ända av perrongen. Jag sprang allt jag kunde längs de tolv vagnarna och ropade åt dem att hoppa på tåget! Sedan var jag tvungen att springa hela vägen tillbaka, för våra bento-lådor stod längst fram på perrongen redo att lastas på tåget. Jag tror att jag satte nytt världsrekord! När jag kom tillbaka hade dock de andra gästerna redan burit ombord alla bento-lådor på tåget. Det är därför jag älskar att resa med svenskar!