Rebecca besökte Sydkorea och bilade till Andong. Läs mer om hennes upplevelser av att hyra bil i Korea här!

På min utflykt till Andong och Hahoe Village hyrde jag en bil för att prova på hur det är att köra i Korea! Det visade sig vara enkelt och smidigt: de flesta bilar är automatväxlade, vägnätet är bra och till skillnad från Japan har de har högertrafik precis som vi. :)

Efter ankomst till Gimpo International Airport var det dags att hämta ut min hyrbil.

Hyrbilen hämtas från Domestic Terminal och en gratis shuttlebuss går direkt utanför International Terminal. Vid informationsdisken finns en skylt med information om busshållplatsen.

Väl vid hyrbilningsfirman visade jag mitt internationella körkort som jag innan min resa har skaffat genom Motormännen. Det internationella körkortet är giltigt i ett år och kostar ca 400 kr och tar ca en vecka att bli klart. Var noga med att ni väljer rätt internationella körkort då olika regler gäller i olika länder!

Hyrbilen var en större KIA personbil med automat, både i Sydkorea och Japan är det numera nästan bara automatväxlade bilar. De bilar som vi bokar åt våra kunder är alltid automat och med engelsk GPS i den mån det går. Jag hade förberett en app för vägbeskrivningar (Naver maps, då inte Google maps inte fungerar i Sydkorea) men behövde aldrig använda denna då den engelska GPS:en i bilen fungerade felfritt och hade väldig tydlig information!

När man ska in på motorvägen (som vanligtvis är 100 km/h, mot 80 km/h i Japan) måste man dock vara extra uppmärksam, då det finns blåa och gröna tullar. De blåa är automatiska tullar (Hi-pass) för lokalbefolkningen som har ”motorvägskort”, och vi som inte har det måste åka genom de gröna tullarna!

Under min bilresa i till och från Andong stötte jag på två varianter av vägtullar. Den vanligaste var att man tog emot en lapp när man åkte in och lämnade den och betalade när man körde ut. Betalningen sker kontant och det var relativt billigt jämfört med Japan (vanligtvis ca 20 kr per sträcka, men det beror såklart på hur mycket man kör).

Den andra varianten stötte jag på vid närheten av Incheon Airport, där betalade man en fast avgift när man åkte in. Här råkade jag dock hamna i fel tull, jag åkte in genom den blåa istället för den gröna! Tullen pep till och jag fattade på en gång att det var fel, men jag memorerade tullens namn och avgift och kunde betala detta kontant när jag lämnade bilen på hyrbilskontoret.

Gör dock inte som jag utan åk alltid in i de gröna tullarna, hehe :)

När vi bokar hyrbilar åt våra kunder ska de alltid återlämnas med full tank. Skulle du inte hitta någon bensinstation nära hyrbilskontoret går det såklart bra att lämna bilen ändå, men du får betala en avgift som är högre än om du skulle tankat upp bilen själv. Både i Japan och Sydkorea är de flesta bensinstationer bemannade, så du säger till personalen vilken bensin du vill ha och hur mycket du vill tanka för. Du kan ofta betala med kort, men ha alltid med kontanter för säkerhets skull.