Uppdaterad: Information om corona-viruset

Uppdaterad: Information om corona-viruset

Kära Japanvänner!

Vi på Japanspecialisten följer noga utvecklingen av corona-viruset via UD, japanska officiella kanaler samt svenska, japanska och andra medier för att hålla oss uppdaterade.

Länk till UD:s officiella sida om Corona: Information om UD:s arbete med anledning av coronaviruset
Länk till Japans officiella turistbyrås sida om Corona: Coronavirus (COVID-19) advisory information 
Länk till WHO:s officiella sida om Corona: Coronavirus disease (COVID-19) outbreak

Till resenärer med pass utfärdat i Macau, Hongkong eller Sydkorea:

Japan har nu infört krav på visum för resenärer från Macau, Hongkong och Sydkorea. Resenärer från dessa länder ombeds kontakta ambassaden för att ordna med visum inför inresa till Japan.

Till dig som redan har köpt en resa:

Hur ska man förhålla sig till utlandsresor?
Vi på Japanspecialisten följer utvecklingen i både Sverige och Japan, både innan avresa och under din resa, vi kommer att kontakta dig om något skulle uppstå som kan påverka din resa.

Vi följer naturligtvis Utrikesdepartementets reserekommendationer och om UD avråder från resor till Japan i närtid, kommer du att få full återbetalning för en paketresa köpt via oss.

Notera att resor i närtid avser 14 dagar före avresa. Om avresan ligger längre fram i tiden gäller våra vanliga avbokningsvillkor. Idag, 13 mars 2020, har Utrikesdepartementet inte gått ut med någon avrådan för resor till Japan.

Om du har varit ute och rest de senaste 30 dagarna till något av länderna med större smittspridning, innan du ska resa med Japanspecialisten, vänligen kontakta oss.

Japan har infört en karantän på 14 dagar för alla inresande från Kina och Sydkorea.

Finns det särskilda försiktighetsåtgärder som man bör tänka på under sin resa?
Här är vad Folkhälsomyndigheten säger på sin hemsida:
”En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.”

Vad är symptomen på coronavirus? – så här säger Folkhälsomyndigheten:
De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. De flesta får lindriga besvär som går över av sig själv med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis andningssvårigheter och lunginflammation.

Inkubationstiden bedöms vanligtvis vara 2–14 dagar innan sjukdom bryter ut och de flesta insjuknar efter ca 5 dagar. Enstaka fall kan möjligen avvika från dessa mönster.

Det är mycket viktigt att stanna hemma när man känner sig sjuk. Om man inte klarar sig med egenvård i hemmet ska man ringa telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Ladda ned appen Resklar
Japanspecialisten uppmanar dig att ladda ned UDs app, UD Resklar, på din mobiltelefon. Här kan du få viktiga upplysningar om hur du ska förhålla dig om det sker en kris under din resa i Japan.

Vad händer om det sker någon ändring på min resa?
Vi har många lokala kontakter och flera års erfarenhet av att arrangera resor i Japan, och vi kommer att göra allt för att säkra att du får en fantastisk resa även om det skulle ske någon ändring i din resplan under tiden. Om du t.ex. köpt en utflykt via oss som inte kan genomföras kommer vi att ge dig full återbetalning.

Var finner jag uppdaterad information?
Vi uppmanar dig att följa Utrikesdepartementets uppdateringar på appen UD Resklar.

Vad ska jag göra om jag inte önskar att resa?
Om Utrikesdepartementet inte avråder från resor till Japan gäller vanliga avbokningsregler som finns på din bekräftelse.

Ska jag köpa en extra reseförsäkring?
Vi rekommenderar starkt att du alltid har en bra reseförsäkring! Kom ihåg att se över vad din reseförsäkring täcker innan avresa och vilka regler som gäller t.ex. utifall en karantän skulle ske innan eller efter resan.

By |2020-03-13T11:29:03+01:0013/03/2020|Nyheter|