Beppu – Japans mest berömda kurort

En slags geotermal nöjespark

Beppu är Japans mest berömda kurort, med varma källor som med olika naturliga kemiska egenskaper berättigar slagordet “Ni har det, vi skall bota det”.

När ni börjar närma er staden kommer ni antagligen bli oroliga och tro att det brinner, men det är inget att oroa sig över då det endast är ånga från alla varma källor. I staden, där 100 miljoner liter vatten strömmar ur underjorden dagligen, har badandet gått från nödvändighet till populärkultur. Beppu är en slags geotermal nöjespark där man kan njuta av varma vattenfall, spektakulärt färgade källor, utomhusbad året runt och bli nedgrävd i het sand.

Det finns även varma källor, så kallade ”helveten av Beppu”, som endast är till för beskådning och inte för att bada i. Trots det kanske starka namnet är det inget farligt med dem och vi rekommenderar att besöka några under vistelsen. De två populäraste är ”havs helvetet” och ”blod helvetet” som har fått sina namn efter sina färger. Havs helvetet har en vacker blå färg och i området finns också några mindre källor och en vacker trädgård. Blod helvetet är mycket populär för fotografier med sitt röda vatten och det finns en stor souvenirbutik i området.
Missa inte att leta efter den unika ”purin”, japansk pudding, som har tillagats i de varma källornas ångor.

Den som söker en något stillsammare upplevelse, bör söka sig till Yufuin utanför Beppu där några av Japans vackraste värdshus och tillhörande romantiska varma källor ligger gömda, men långt ifrån bortglömda. Inte långt ifrån Beppu ligger berget Aso, med fem vulkaniska toppar, i världens största krater.