Fukuoka – Porten till södra Japan

Ett av Japans bästa kök

Fukuoka

Även känd under namnet Hakata

Fukuoka är den största staden på Kyushu och är en viktigt handelsstad med närhet till andra asiatiska länder, endast en kort båtresa till Sydkorea. Staden har en närhet till både hav och berg, som ger ett stort utbud av aktiviteter och upplevelser.

Fukuoka har vuxit som turistdestination de närmsta åren med shopping, kultur, natur och självklart sin billiga och omtyckta mat. Jämfört med Tokyo kan ni äta väldigt gott till en billig peng i Fukuoka. Känt för sin färska fisk, torskromen mentaiko och tonkotsu ramen.
För att få en bra smakupplevelse rekommenderar vi ett besök till området vid Nakafloden som erbjuder ett stort utbud av yatai, enkla mattält på gatan där man äter utomhus. Detta är väldigt omtyckt och hyllat i Fukuoka.

Staden är väldigt modern men har inslag av natur, så om ni vill få lite avkoppling från de folkfyllda gatorna är en paus i Ohori parken ett tips. Men om shopping är vad ni söker är Tenjin och området kring Hakata station perfekta för er. Missa inte att gå ner på de underjordiska shoppinggatorna, tips på saker att göra om det skulle vara dåligt väder.
Men även om ni inte vill köpa något är ett besök till gallerian Canal city något för alla med sin mysiga atmosfär. Förutom ett stort utbud av affärer finns restauranger, cafeer, biografer och fontänshower.

Nakasu är området dit alla går på kvällen och som är öppet hela natten. Det är nöjesdistriket med över 3000 nattklubbar, restauranger och barer.

I närheten

Från Fukuoka kan man genomföra dagsutflykter till närliggande platser med tåg, buss eller hyrbil. Söder om Fukuoka ligger den lilla staden Dazaifu. Här finner ni flera tempel att besöka med Tenmangu helgedomen som den mest kända. Här finner ni också Kyushu nationalmuseum som byggdes 2005 och är ett av Japans fyra nationalmuseum. Förutom utställningarna, där det berättas om Japan och dess kultur ur ett japanskt perspektiv, så är själva museumbyggnaden speciell och mycket uppmärksammat.

Vid kusten, inte långt från Fukuokas stadskärna, ligger Itoshima. Ett paradis med vackra stränder och ett smultronställe för lokalbefolkningen. Här finna mysiga cafeer, vackra solnedgångar och de symboliska Meoto iwa, två klippor i havet som representerar ”man och fru” och är sammanlänkade med ett rep.

Eller ta båten över till Nokonoshima som är känt för den stora blomsterparken. Ta reda på vilka blommor som finns för varje säsong och glöm inte ta med kameran. Här finns även ett flertal cafeer, restauranger och små butiker att upptäcka. Detta är en perfekt dagsutflykt om ni har en dag över i Fukuoka.