Hakuba – Japans stora skidresort

Gigantiskt område med pister i olika nivåer

Hakuba skiers

Skid- och vandringsparadis

Djupt inbäddat i de japanska alperna hittar man den stora skidorten Hakuba. År 1998 var Nagano värdstad for Vinter-OS, men egentligen hölls de flesta tävlingarna i Hakuba som ligger ca 1 timme från Nagano.
Men förutom den fantastiska skidåknignen så erbjuder Hakuba härliga vandringsupplevelser under sommarsäsongen med flertal bergstoppar att bestiga. Med unik alpin flora, stort utbud av utomhusaktiviteter och otroliga vyer lockar Hakuba många naturälskare.

I den här videon kan du få en liten inblick i hur skidåkning är i Niseko:

Sju skidområden

Dessa sju områden heter följande; Hakuba Cortina Kokusai, Hakuba Nokikura, Tsugaike Kogen, Hakuba Iwatake, Happo-one, Hakuba 47 och Hakuba Goryu. De mest populära är Happo-one, Hakuba 47 och Hakuba Goryu, där de flesta hotellen ligger. Här finner man ett stort urval av restauranger och butiker varpå det mesta ligger på gångavstånd.

När du skall åka skidor i Hakuba bör du köpa ett All Hakuba Mountain Lift Pass, som ger dig obegränsad tillgång till alla dess liftsystem. Det finns en shuttlebuss som kör mellan de olika liftsystemen om du vill pröva alla. Det är också möjligt att åka skidor på natten i upplysta pister.
De flesta backar har normalt öppet till kl 21:00.

Varma källor

Utöver skidåkning är Hakuba också känt för sina många varma källor, eller onsen som det heter på japanska. Det finns över 200 olika onsens i Hakuba och det är det perfekta sättet att koppla av efter en lång dag i skidbacken. Om ditt hotell inte har ett eget onsen hittar du lätt ett allmänt badhus inom gångavstånd.

Skidåkning

Japan har samma säsonger som Europa, där skidsäsongen börjar i slutet av november och sträcker sig fram till början av april. Bästa tiden att resa hit är i februari eller mars då högsäsongen är över och man har fler soldagar. Om man åker i slutet av mars och har turen på sin sida kan man kombinera det med körbärsblomningen i Tokyo.

Hyra skidutrustning & skidskolor

Pga alla turister från Australien är det möjligt att hyra pjäxor med lite större storlekar. Priset är ca 150 SEK per dag som inkluderar skidor, pjäxor och stavar.
Skidskolor på engelska är också möjligt. Om ni reser med barn, finns det ”kids club” på många av de stora hotellen, med ett stort urval av aktiviteter. De lokala turistinformationerna erbjuder bra och uppdaterad information på engelska om skidskolor och ”kids club”.

Vandring

I Hakuba finns det mycket att göra även under sommarsäsongen, allt från forsränning till äventyrsbanor. Det som ändå är mest populärt att bergsvandringarna som erbjuds på olika svårighetsnivåer. I området finns många berg att välja mellan, t.ex. Karamatsudake, Shiratake, Happosan och Goryu. Flertal liftar tar er upp en bit av bergen där ni sedan börjar vandra. De japanska alperna är väldigt bra för att få en blanding av vandring, avkoppling och vacker natur att beskåda.

Mat och dryck

Hakuba är ett mycket livligt område, även på kvällen. Det finns otaliga restauranger att välja bland, och priserna är låga pga den hårda konkurrensen. Många australiensare åker till Hakuba för att åka skidor och därför är de flesta menyerna på engelska. Det finns också en bra publik på After-ski, billig öl och mycket folk brukar få upp stämningen på de små lokala pubarna.
På bergstopparna finns det flera restauranger i förbindelse med liftstationerna, perfekt för en frukost innan första åket.

Rekommenderade utflykter

Om du vill ta en paus från skidåkandet så ligger det flera sevärdheter nära Hakuba. Besök kanske de historiska städerna Matsumoto eller Nagano med sina imponerande slott och tempel. Eller varför inte besöka Jigokudani som bara ligger en timme bort, för att se de berömda snöaporna när de badar i sina varma källor.