Hiroshima

Staden med den tragiska historien

När man kommer till Hiroshima, kan det vara svårt att föreställa sig, att denna stad en gång var jämnad med marken. Klockan var 08:15 den 6 augusti 1945 när den första atombomben över Japan föll och utplånade Hiroshima. I Peace Memorial Park finner man dels Peace Memorial Museum, som med all sin väldetaljerade dokumentation över denna fruktansvärda händelse lämnar ingen oberörd. Parken innefattar också Atomic Bomb Dome som är den enda byggnaden som står kvar sedan den dagen, 1945.

En imponerande och rörande syn är de tusentals papperstranorna i regnbågens alla färger, handvikta av skolbarn över hela världen, som ligger vid minnesparken. De är gjorda i tron att tusen vikta tranor skall uppfylla en önskan.

Det är också fantastiskt att se hur staden har återuppbyggts och nu är en levande pulserande storstad.
Varje år den 6 augusti kl 08:15 hålls en ceremoni till minne för atombombens offer, och på kvällen sätts 10,000 ljuslyktor ut i stadens floder som en symbol för de bortgångnas själar. Ytterligare sevärdheter värda att besöka är Shukkei-en, en förnämlig och angenäm park ursprungligen byggd 1620, och Hiroshima-borgen, rest 1589, som båda återuppbyggdes efter bomben. I övrigt är Hiroshima en välmående miljonstad (betydligt större nu än 1945), med breda avenyer och och gröna lummiga parker.

 

Resa och utflykter till Hiroshima