Kamakura

En av Japans vackra gamla huvudstäder

The Great Buddha, Kamakura

The Great Buddha, Kamakura

Staden med de heliga templen

Kustorten Kamakura ligger på 1 timmes tågfärd från Tokyo – perfekt som en dagsutflykt för er som vill ta en paus från storstaden. Det har varit en viktig stad i Japans historia som ett politiskt center under tiden Minamoto Yoritomo var shogun, under 1100-talet. Med ett stort antal tempel och helgedomar kallas Kamakura ibland för ”Östra Kyoto”. Bland alla tempel som finns rekommenderar vi Hokokuji templet, ett litet tempel som är omgivet av en bambuskog. Gömt bland all bambu hittar ni ett tehus där ni kan slappna av, ta in omgivningarna medan ni njuter av en kopp te. Det finns även några grottor att upptäcka bakom templet för den som vill.

Ett annat besöksvärt tempel är Hasedera med sin 11-huvuda Kannon staty. Templet är beläget uppe på en kulle och erbjuder en vacker vy över Kamakura. Förutom templet finns det vackra trädgårdar att avnjuta och spännande grottor att upptäcka.
Den viktigaste shinto helgedomen i Kamakura är Tsurugaoka Hachimangu. Templet är tillägnat Minamoto familjen och de två dammar som finns framför templet representerar Minamoto familjen och deras fiende som besegrades. Vägen dit är en lång rak väg från Kamakuras kust och genom stadskärnan. Man kan också ta sig till helgedomen genom Komachidori gatan som erbjuder ett utbud av souvenirer, cafeer, restauranger, mindre matstånd och affärer. Många besöker templet för att se uppvisning av hästbågskytte varje april och september, samt vid nyår är detta ett av de mest besökta tempel i hela Japan.

Det finns utöver dessa många fler tempel att besöka, 19 shintohelgedomar och 65 buddhisttempel. I flera tempel och restauranger kan man njuta av god traditionell zenbuddhistisk mat som till stor del innehåller tofu (sojabönsmassa) i olika former.

Den mest kända sevärdheten är ändå Daibutsu – den stora Buddhan i brons som skapades år 1252 och är 13,5 meter hög. Man kan ta sig dit genom en lättare vandring bland de vandringsleder som finns i Kamakura.

Är ni intresserade av växter kan ni ta en tur till Ofuna Botanical Garden som ligger utanför Kamakura. Trädgården är full av vackra blommor och träd som t.ex. camelia, rosor, körsbär, japanska plommon och bonzaiträd.

Besöker ni Kamakura under sommaren kan avkoppling på någon av sandstränderna vara att rekommendera.

Resa och utflykter till Kamakura