Kanazawa

Bladguld, geishakvarter, samurajhus och ett ninjatempel

Kenrokuen Garden, Kanazawa

Kenrokuen Garden, Kanazawa

Kaga-regionen, som Kanazawa tidigare kallades, var under Edo-perioden landets rikaste. Vilket återspeglades i dess utsökta konsthantverk och matkultur till den grad att den nästan kunde mätas med Kyoto.

Även om Kanazawa i dag är en modern storstad, så är den en av de mest attraktiva regionerna Japan har att erbjuda utländska besökare. Som en av de få storstäder som klarade sig intakt under 2:a världskriget, har Kanazawa sällsynta områden av förkrigsmiljö bevara, däribland en av Japans tre vackraste trädgårdar, Kenroku-en.

Inom promenadavstånd från parken, förbi Hirosaka-gatan med sina exklusiva hantverksbutiker som säljer lackkonst och kutani-keramik, hittar man Nagamachi. Området är mest känt för sitt eleganta samurajkvarter, och Nomura house, med en vacker traditionell trädgård, som är öppen för allmänheten. Norrut ligger Higashiyama, geisha-kvarteren där det fortfarande om kvällarna kan höras sång och spel. I södra delen av staden finns ninja-templet, såsom namnet förtäljer, är en ren försvarsanläggning enligt den japanska stridskonstens alla regler. En bit söder om Kanazawa ligger Eihei-ji, Japans mest kända Zen-tempel, djupt inbäddad i natursköna omgivningar och ett måste för den kulturhistoriskt intresserade. Norrut sträcker sig Noto-halvön långt ut i Japanska havet, med små ålderdomliga och lantliga byar, som rekommenderas för den som är på jakt efter det orörda Japan.

 

Resa och utflykter till Kanazawa