Kyoto

Japans kulturella vagga

Kyoto anses vara Japans kulturella vagga och därför första punkt på många resenärers program. Här vårdas och värderas traditionella konstarter i högre grad än på andra håll, och för den som tränger igenom dess moderna skal väntar en upplevelse utan dess like.

Med sina mer än 1600 buddhist-tempel och 270 shinto-helgedomar är Kyoto en av jorden största kulturskatter som på ett mångtydigt och förtjusande sätt gör skäl för sitt smeknamn: Hana no Miyako, den blommande huvudstaden. Några av stadens höjdpunkter: Den gyllene paviljongen, Kiyomizu-templet, Heian Jingu, Kejsarpalatset samt Nijoborgen med sina lärkgolv. Men man skall heller inte glömma de mindre välbesökta templen, t ex stenträdgården Ryoan-ji och villorna Manpuku-ji, Shisen-do och Ginkaku-ji, där man kan få sig några ögonblicks ostörd ro för att njuta av traditionella små trädgårdar och vackra hus. Även en promenad genom de centrala delarna av Kyoto bjuder på en speciell stämmning i form av den livliga marknaden i Nishiki-koji, de pittoreska kvarteren i Kiyamachi, samt de berömda “Geishakvarteren” Gion och Pontocho. Till skillnad mot de flesta andra japanska storstäder är det centrala Kyoto mycket överskådligt och det är lätt att orientera sig, med cykel, taxi eller buss. Staden, som i mer än tusen år fungerade som kejserlig huvudstad, är uppbyggd efter kinesisk förbild, och gatorna löper vinkelräta mot varandra. Kyoto, som många gånger brändes och plundrades under medeltiden, är den enda större stad som inte blev bombad under andra världskriget. Historien förtäljer att sonen till USAs krigsminister, som en gång studerat i Kyoto, övertalade sin far att inte anfalla staden med orden, “Kyoto tillhör inte Japan, utan världen”.

Kejsarpalatset

Som turist åtnjuter man privilegiet att kunna besöka Kejsarpalatset, Kyoto Gosho, utan att vänta, något som japaner måste göra i månader. De magnifika palatsbyggnaderna ligger mitt i Kyoto som en stillsam oas, en skön reträtt från gatulivet. Även om Kejsaren nuförtiden residerar i Tokyo, återkommer varje ny regent till Kyoto Gosho för sin kröning. Tillträde till de utsökta kejserliga villorna Katsura och Shugakuin samt parken Sento Gosho ansöker man om samtidigt med Kejsarpalatset. En ren formalitet, och i regel kan man besöka dessa redan dagen därpå.

Nijo-borgen

Nijo-jo var Tokugawa-shogunatets residens i Kyoto och är en unik historisk kvarleva. Liksom i Nikko anlitades Japans främsta snickare och konstnärer för att bygga borgen, som idag är Japans bäst bevarade palats. En fascinerande konstruktion är näktergals-golven, som ger ifrån sig ljud när någon passerar över dem, och trots modern teknik så har man inte lyckats göra likadana i vår tid. För att tillgodogöra sig ett besök rekommenderas att man följer med de engelskspråkiga visningarna som hålls flera gånger om dagen.

Kiyomizu-templet

Detta tempel från 1600-talet är det mest populära i Kyoto. Det är effektfullt placerat på pålar högt upp på en kulle. Om våren står de omgivande körsbärsträden i full blom, på hösten sätts de skogsbeklädda omgivningarna i brand av lönnens röda och gula färger. Den yppiga grönskan under resten av året är lika fantastisk vacker. Bara den svindlande utsikten över Kyoto gör besöket värt besväret. På vägen ner från templet, utgår Sannenzaka och Ninenzaka, kullerstenslagda kvarter som är de charmigaste i Kyoto. Här finns små tehus och försäljning av lokalt konsthantverk. Kyotos status som den japanska civilisationens andliga och kulturella huvudstad, förklarar den tradition och kunnande som finns när det gäller produktion av förstklassigt porslin och keramik.

Sanjusangendo

Denna berömda träkonstruktion från 1266 rymmer 1001 eminent utförda träskulpturer av Kannon, barmhärtighetens gudinna. Det gör ett djupt intryck när man upptäcker att alla statyerna har olika ansiktsuttryck. Den som är tålmodig kan försöka leta sina ansiktsdrag, då det sägs alla människor kan hitta ett ansikte som liknar det egna i någon av statyerna. Den långa raka veranda som löper utefter hela hallen, har alltsedan 1600-talet tjänstgjort som bågskyttebana. Även om rekordet från 1686, med 8133 träffar mitt i prick, är svårslaget, hålls här årligen en bågskyttetävling, Toshiya, den 15 januari och 2 maj.