Nagoya

Symbolen för en modern stad

Nagoya är Japans fjärde största stad men är inte så känd som en turistdestination utan är mer kopplat till industri. Men även om Nagoya har flera av Japans största industrier, som exempelvis Toyota, finns det mycket att se och göra som turist. Då mestadelen av staden förstördes under andra världskriget så är Nagoya en modern stad till synes och har inte så många historiska byggnader kvar.

Nagoya har en egen internationell flygplats och är enkelt att transportera sig till med flyg, tåg, buss eller bil.

Toyota

Toyota är Japans största biltillverkare och har sitt huvudkontor och flertal fabriker runt Nagoya. Vid huvudkontoret ligger Toyota kaikan museum där deras nya teknologi och modeller visas upp. Det går även att få en rundvisning på engelska men det behöver bokas i förväg.

Då huvudkontoret ligger i staden Toyota, ungefär en timme från Nagoya, är Toyota techno museum ett alternativ för de som vill stanna inom staden. Här är det fokus på Toyotas historia och hur tillverkningen har utvecklats genom tiderna.

Railway museum

Om ni under er japanresa har blivit intresserad av deras tåg och tågsystem kan ni lära er mer på JR Centrals railway museum. Här finns 39 tågvagnar uppställda för visning och ni kan lära er mer om tekniken och om deras planer på ett nytt maglevtåg som ska gå mellan Tokyo och Nagoya, på endast 45 minuter. Museet har även detaljerade modeller som avspeglar Tokyo, Nagoya och Osaka station.

Nagoya slott

Något som inte är kopplat till transportmedel eller industi är Nagoya slott som idag även är ett museum. Något unikt från andra slott är att det tillhörande palatset också återbyggdes efter förstörelsen vid kriget. Det var palatset som användes som boende, kontor och välkomstsalar. Slottet är omgivet av en vacker park som är populärt för körsbärsblomning och festivaler.

Mat

Under er vistelse i Nagoya rekommenderar vi att testa någon av deras specialiteter. Det finns ett flertal typiska rätter i Nagoya som använder miso och den mest kända är misokatsu, friterad fläskkottlett som serverad med en misosås. En annan känd rätt för Nagoya är hitsumabushi, sötvattenål, som äts på ett speciellt sätt och ger en unik smakupplevelse.

Närheten

Nagoya är en bra utgångspunkt för många andra omtyckta destinationer. Det är enkelt att ta sig till städer i de japanska alperna, som Takayama och Matsumoto.

Det är inte heller en lång resa till Nagashima resort, en perfekt semesterdestination med flera tillhörande faciliteter. Där finns nöjesparken Nagashima spaland, med Japans mest extrema berg-o-dalbanor som även gör den mest modige lite nervös. Ingen fara, det finns även attraktioner som passar alla.
Nabana no Sato har under de varmare månaderna Japans största blomfestival och under vintern anrodnas det vackra illuminationer som attraherar besökare från hela Japan och utifrån. Finns även ett observatoriedäck designat som Fuji-berget.
I Nagashima resort finns även ett onsen-område, en vattenpark, en outlet för shopping och Anpanman museum, en av de mest omtyckta animerade karaktärerna bland japanska barn.