Nara – Utforsk det gamla Japan

Charmiga stad – något som inte bör missas

Nara

Nara, byggd efter kinesisk förebild, med ett rätvinkligt system som vilar på mytologisk grund, hamnar ofta orättvist i skymundan för Kyotos storhet. Med för de med intresse av Japans kulturhistoria är ett besök till denna charmiga grannstad något som inte bör missas.

Staden fungerade åren 710 till 784 som landets första permanenta huvudstad. Innan dess hade regeringens säte flyttats från plats till plats allteftersom nya kejsare kom till makten.
Då Naras grundläggelse sammanfaller med buddismens ankomst till Japan, framstår staden nu som en arkitekturens guldgruva, med alla sina uråldriga tempelkonstruktioner och skulpturer i trä. Huvuddelen av dessa ligger koncentrerat i Nara Park, ett jättelikt grönområde mitt i staden. I parken strövar också mer än 1000 vilda men ändå efterhängset tama rådjur fritt omkring, en efterleva från den tid de betraktades som gudomliga budbärare.

Todai-templet

Bland Naras otaliga attraktioner är Todai-templet en favorit. Här står Japans största Budda-figur i brons, 16 meter hög och en vikt på 437 ton! Statyn härstammar från 752, och omges av världens största träkonstruktion som en gång i tiden faktiskt var hela 30% större, men som efter otaliga reparationer från alla bränder, krig och jordbävningar som genom årens lopp härjat här, fick sin nuvarande utformning 1709. Templets ingångsport från 1199 flankeras av två stycken 8 meter höga trästatyer, som tillsammans med porten representerar Japans allra finaste träsnideriarbete.
Shinto-helgedomen Kasuga, vackert beläget vid berget med samma namn, är också en enastående syn. Runt byggnaden finner man 3000 lyktor i sten eller brons, några av dem i manshöjd, som genom århundraden donerats av tillbedjare. Två gånger om året, den 3 februari samt 15 augusti, tänds lyktorna för att hälsa våren respektive hösten välkommen.

Resa och utflykter till Nara