Nikko

Japans näst mest populära turistattraktion

Nikko, Toshogu Shrine

Nikko anses vara landets främsta turistattraktion vid sidan av Kyoto och är därför ett mycket populärt utflyktsmål, både för utlänningar och japaner. Staden ligger ca 90 min nordost om Tokyo med tåg och är lätt att nå för en dagsutflykt. Tar man sig dit med buss skall man försäkra sig om att resan går via Irohazaka hårnålskurvor i ett naturskönt ravinlandskap så att det pirrar i magen.

Nikkos kännetecken är Tosho-gu, Tokugawa-shogunatets mausoleum. Här ligger Tokugawa Ieyasu, som enade Japan och stängde landet i 250 år, begravd. Denna helgedom, som det tog 15,000 av Japans skickligaste hantverkare två år att färdigställa i mitten av 1600-talet, skiljer sig åtskilligt från andra japanska tempel.

I Japan fanns under denna tid en annan inriktning än den sparsmakade elegans som t.ex. Katsura Villa i Kyoto representerar och som kan ses som Tosho-gus motpol. Templet i Nikko är rikt ornamenterat och färgstarkt, kanske enklast uttryckt som japansk rokoko-stil, med mycket inspiration hämtad från kinesiska sagor. Trots den livliga utsmyckningen i Nikko så utsatte shogunatet under denna period vanliga människors liv och egendom för mycket strikta begränsningar nästan på gränsen till armod. Även om Tokugawa-shogunatet är försvunnen sedan länge, så lämnade perioden spår som än i dag ligger djupt förankrad i den japanska folksjälen.

Nikko är också magnifikt inramat av natursköna omgivningar med bl.a. sjön Chuzenji som är en favorit för camping bland många japaner. Runt templen, som sorglöst men avspänt blandar buddistiska och shintoistiska element, står en trolsk och ståtlig skog av cederträd. Och bakom dessa reser sig bergen som bäst besöks under hösten då dess lövbeklädda sluttningar exploderar i färger som ett naturens fyrverkeri.

Utflykt till Nikko från Tokyo.