Osaka

“Nationens kök”

Osaka

Endast en stenkast ifrån kulturnästet Kyoto ligger storstaden Osaka. Det är den största staden i västra Japan och är huvudstad av Kansai-regionen. Osakaborna är oftast stålta över att just vara det, Osakabor, och det finns en lite liknande relation Osaka-Tokyo som Göteborg-Stockholm. Här talas Kansai-dialekten som skiljer sig från hur japanerna talar i Tokyo.

Det sägs även att befolkningen i Osaka är mer positiva, skämtsamma och lättsamma än i andra städer. Många av Japans komiker kommer just från Osaka, är det en slump eller finns det kanske någon betydelse bakom.

Mat och dryck

Osaka har sedan gammalt en matkultur utan like. Det som är mest känt i Osaka är okonomiyaki och takoyaki. Ett besök till Dotonbori är bra för att hitta ett stort utbud av dessa rätter. I området Shinsekai finner ni en annan populär rätt för Osaka, kushikatsu.

I de centrala delarna hittar man Dogu-Yasuji, där det hav av attiraljer som används i den japanska köksvärlden säljs. En bättre och billigare samling än vad denna gata erbjuder finner man inte.
Inte långt därifrån, på väg mot shopping-komplexet Nankai City, ligger Horai 551. Egentligen kinesisk mat, men är en ren Osaka-tradition, och har japaner vallfärdandes för deras dumplings.

För den som är sugen på något sött efter maten, varför inte testa Japans version av cheesecake. Då är Rikuro Ojisan’s ett bra tips med sin speciella fluffiga cheesecake.

Umeda (Kita)

Umeda och området runt Osaka station är ett av Osakas bästa platser för shopping och underhållning. Osaka station har mycket bra kommunikationer till/från och inom staden och det är oftast hit man kommer när man först anländer till Osaka.

Det finns ett stort utbud av restauranger, cafeer, gallerior och underhållningscenter. Själva stationen har flera stora gallerior att besöka med allt från mat, kläder, accessoarer och mycket mer. En kort promenad från stationen ligger Umeda sky building som erbjuder en vacker 360 graders vy från observatoriedäcket högst upp.

Downtown Osaka (Minami)

Vid Namba i södra Osaka finns det andra av Osakas bästa områden för shopping, mat och nattliv. Här finns populära Dotonbori med stort utbud av restauranger och underhållning. Det är även här den kända ”Glico running man” skylten finns som ni kan posera och ta bild med.

I samma område har ni shoppinggatan Shinsaibashi. Här har ni ca 600 meter fullt med en unik blanding av större butikskedjor, mindre butiquer, gallerior och kända märkesbutiker. Ta in stämningen av alla människor och du kommer snabbt att älska det.

För den lite yngre som vill hitta de senaste trenderna inom street fashion är ett besök till Amerikamura, även känt som ”Amemura”, ett bra alternativ. Här finns ett bra utbud av klädaffärer, mysiga cafeer och second chance butiker.

Aktiviteter

I Osaka finns ett stort utbud av platser att besöka och aktiviteter att göra. Nere vid hamnen har man skapat promenaddäck med palmer som speglar sig i havet, perfekt för en uppfriskande promenad.
Om havet lockar är ett besök till Osakas vackra akvarium Kaiyukan ett perfekt besöksmål. Där kan ni se allt från exotiska fiskar och maneter till hajar och pingviner. Bredvid akvariet finns ett stort parisehjul som ger en vacker utsikt över hamnen och de närmsta delarna av staden.

För den historieintresserande finns Osaka slott med sitt museum som berättar allt om dess historia. Slottet är omgivet av en vacker trädgård som är speciellt populärt under körsbärsblomningen och många japaner har picknick där för att få en fin vy över körsbärsträden med slottet i bakgrunden.

Universal studio Japan, känt som ”USJ”, är en av Japans nöjesparker och passar både stora som små. Här finns berg-o-dalbanor, musikaler, 3D-attraktioner och mycket mer med några av de mest omtyckta karaktärerna av Universal Studio. Här kan ni träffa Harry Potter, Minions, dinosauruserna från Jurrasic park, Snobben och många fler.