Osaka

“Nationens kök”

I skuggan av kulturnästet Kyoto lägger få märke till det ny-danande Osaka. Mest känd som bullrig och smutsig industristad med oförskämd och pengasökande befolkning, har Osaka haft svårt att hävda sig i konkurrensen.

Osaka är annorlunda, bitskt och kvickt, med invånare som styvnackat vägrar konformera till det japanska sinnelaget, och är födda med en miniräknare i sinnet. Staden har alltid varit, och är fortfarande Japans ekonomiska nav, med handel så långt indriven i folksjälen att man hälsar på varandra genom att fråga hur mycket pengar man tjänat, och med en dialekt som fått kultstatus bland japans unga.

Hela staden håller sakta på att byggas om, med arkitektoniska underverk upp i luften och shopping ett par våningar ner i jorden, till en social och människoanpassad infrastruktur.

Mat och dryck

Osaka är på god väg, som den handelsstad den bygger sina traditioner på, att bli ett nöjesfält inte bara för barn utan också för vuxna: ett shoppingens Disneyland. Att staden sedan gammalt har en matkultur utan like, det får man på köpet. I de centrala delarna hittar man Dogu-Yasuji, där det hav av attiraljer som används i den japanska köksvärlden säljs. En bättre och billigare samling än vad denna gata erbjuder finner man inte.

Inte långt därifrån, på väg mot shopping-komplexet Nankai City, ligger Horai 551. Egentligen kinesisk mat, men är en ren Osaka-tradition, och har japaner vallfärdandes för deras dumplings. Strax österut hittar man matmarknaden Kuromon Ichiba och stadsdelen Shinsekai som lever kvar i en folklig värld sedan länge försvunnen i övriga Japan.

Upplev Osaka

I Osakas hamn har kranar och lagerlokaler blivit utbytt mot folkliga marinor med promenaddäck och palmer som speglar i vattnet. Den ultimata akvarieupplevelsen erbjuder Kaiyukan, en superbt designad 30 meter djup vattentank runt vilken gångar slingrar sig som en korkskruv visandes världens hav i genomskikt. Som kronan på verket tronar mitt i staden, det som en gång var Japans mest formidabla slott, Osaka Castle, och som stått värd för många vändpunkter i Japans blodiga historia under de århundraden som passerat.