Sendai

En modern stad full av samurajhistoria

Sendai,

Sendai är Tohokus största stad och ligger beläget i mitten a Japans östkust. Staden grundades av Date Masamune i början av 1600-talet, en av dåtidens mäktigaste män. Med sitt läge är Sendai en bra utgångspunkt för att upptäcka resten av Tohoku. Det är känt som en stad i harmoni med naturen och har mycket gröndska i omgivningen.

En bra början kan vara ett besök till Sendai slott. Tyvärr brann slottet ner och idag är det bara ruiner kvar men ni kan få en bra vy över staden från platsen som en introduktion. Där står även en staty av grundaren Masamune. Staden har bevarat spår av samurajerna väl på flera historiska platser och i arkitektur.

En annan plats att besöka i staden är den gigantiska, 100 meter höga, Daikannon statyn som ni redan kan ha sett från slottet. Det är möjligt att gi in i statyn och se en massa mindre statyer. Ett tips för den som vill ha någonting speciellt att ta bild på.

När det kommer till mat som är speciellt för Sendai så är ”gyutan”, kotunga, det mest kända. Ni kan hitta det på flera ställen och de grillas och serveras med olika såser. Även Sendais wagyu har listats bland Japans bästa wagyu och kan vara väl värt att testa för den som vill ha en lyxigare matupplevelse.
Som snacks eller något svalkande bör ni testa ”zunda-shake”, en milkshake gjord av edamamebönor (gröna sojabönor).

Endast en timme från staden ligger kuststaden Matsushima som består av flera hundra öar och som tillhär en av Japans bästa vyer. Här finns mycket att se och besöka och det bästa sättet att upptäcka genom är att ta färjorna till de olika öarna. Vår rekommendation är ett besök till Entsuin tempel med dess vackra trädgård.

En annan stad i närheten att besöka är Shiogama som har fler sushirestauranger per yta än någon anannstans i Japan. Här kan ni äta dagsfärsk sushi och tonfisken är en favorit.