Takayama

“Lilla Kyoto”

Takayama

Vad gör Takayama speciellt?

Takayama kallas även “Lilla Kyoto” för sin eleganta arkitektur och kultur. Det är en sömnig liten bergsby med mycket att erbjuda den kulturintresserade såväl som naturälskaren.
En gång i tiden, isolerad av de japanska alperna, utvecklade denna lilla pärla till stad en distinkt och mycket elegant lokal kultur som gav den smeknamnet “lilla Kyoto”. Den tid det tar att komma fram genom alla gröna dalar på väg till denna avlägsna bergsstad uppvägs väl av den rikedom i sevärdheter och rustika historiska miljöer som fortfarande finns bevarade. Med några av de finaste intakta stadsmiljöerna från den så kallade Edo-perioden som överhuvudtaget finns att se i Japan, är de ålderdomliga kvarteren i San-no-machi välbesökta sevärdheter.

Takayama-regionen har i många hundra år varit känt för sitt trähantverk, varför lokala hantverkare och snickare ofta hämtades till de stora palats- och tempel-byggen i Kyoto och Nara. I San-no-machis långa rader av låga trähus med dekorativa spjäll mot gatan, fortsätter den traditionen, i form av verkstäder och butiker där man frestas att köpa vackra hantverksföremål. Speciellt värda att besöka är de två handelshusen Yoshijima-ke och Kusakabe, som är utsökta exempel på dåtidens förmögna familjebostäder. I april och oktober varje år äger Sanno- respektive Hachiman-festivalerna rum, två av de mest traditionella festivalerna landet har att erbjuda, och dessa folkfester fyller Takayama med besökare från hela landet. Strax utanför Takayama ligger Hida Folklore Village, ungefär som ett Skansen, med den bästa samling hus från skilda perioder och landsändar som finns att skåda i Japan. Fortsätter man från staden upp i bergen med buss hittar man några av de mest gömda och välbevarade ryokan med romantiska varma källor som denna del av landet har att erbjuda.