Tokyo – Världens största metropolis!

– och kontrasternas stad

Tokyo tower and rainbow bridge at sunset

Tokyo, Rainbow Bridge

Världens största metropolis är inte lätt att ta till sig, öst och väst, gammalt och nytt, mischmasch av betonghus, el-ledningar, trafik och människor överallt. Men när man väl börjat vänja sig vid dess kolossala utbud och höga puls finner man en charm i de eviga ropen “Irrashaimasse” och inser dess betydelse: Välkommen!

Det moderna Tokyo

Tokyo är kontrasternas stad, ett laboratorium, ett drömlandskap som erbjuder ett avantgarde mode som spinner på urgamla kulturtraditioner. Från den lilla fiskeby det en gång var, växte Tokyo till att bli Shoguns maktcentrum, Japans medelpunkt och inte minst, en av världens ledande ekonomiska och största nöjescentra. När man besöker det storstadslandskap som det moderna Tokyo utgörs av har man svårt att förstå att staden två gånger under 1900-talet jämnats med marken, av jordbävning och krig.
Det moderna Tokyo har en vild vitalitet och rörelse som ingen annan plats, som ett levande sjudande pulserande väsen. Det är en värld för sig. I nästa kvarter finner man småstadens ro, här pågår det vardagliga livets id och gno och alla tusen små ärenden, med en sällan påträffad närhet. Det är en värld man trodde svunnen sedan länge. Tokyo är består egentligen av många små städer, som alla har sina olika särdrag. Även om de flesta kommer för affärer, nöjen och shopping, så finns här också en mycket rik och varierad kultur värd att uppmärksamma. Snabbast och smidigast tar man sig runt staden med det kollektiva tåg- och tunnelbanesystemet som är både lättillgängligt och punktligt. Som besökare bör man planera in ca 3 dagar för att kunna besöka de olika delarna av staden.

Nordöstra Tokyo

Uppe i de nordöstra delarna av staden hittar man det kulturella och folkliga Tokyo, med många museér samlade runt Ueno-parken. I samma område finner man Ame-yoko, ett myller av människor längs en lång affärsgata med en stämning av den svartabörsmarknad det en gång var. I trakterna strax norr om parken, runt Yanaka-kyrkogården, hittar man det så kallade Shitamachi, det ursprungliga Tokyo, som bär på en rustik och fridfull atmosfär. Västerut hittar man Asakusa och Nakamise-gatan, där det säljs allt från japanska krimskrams-souvenirer till genuina konsthantverksföremål, och som leder upp till Tokyos mest berömda tempel, Asakusa Kannon. Lite söderut ligger Akihabara Electric Town, ett inferno (eller underverk, beroende på hur man vill se det) av elektronik och apparater, mindre och mer än någon annanstans på jorden.

Imperial Palace

I hjärtat av Tokyo ligger det kejserliga palatset, där Shogunen huserade tills Kejsaren flyttade dit i en sammetsrevolution i slutet av 1800-talet. Det är en enorm park som bara är öppen två gånger om året, på nyårsafton och Kejsarens födelsedag, då man om lyckan står en bi kan få en skymt av kejsarparet. Intill parken hittar man Ginza, med världens dyraste tomtmark. Här hittar man världens största ansamling av exklusiva varuhus, som samsas om utrymmet med märkes-butiker, chica gallerier, och gömda barer där morgondagens affärförhandlingar ofta görs upp. Efter en spektakulär åktur med en fantastisk utsikt över Tokyo skyline kommer man till O-Daiba, Tokyos experiment-ö, där arktiekter har fått fria händer att bygga kontorshus, mässhallar, en spektalulär shoppar-galleria för kvinnor, till och med en badstrand mitt i Tokyo. O-Daiba är en uppfriskande upplevelse för den som trodde att Tokyo bara var trånga gränder och enformiga betongbyggnader.

Roppongi

Halvägs genom centrala Tokyo ligger Roppongi, nöjeskvarteren med restauranter, barer, diskotek och klubbar staplade på varandra med ett nattliv utan like för den som inte vill gå och lägga sig. I västra Tokyo finns Shinjuku, som 5 miljoner pendlare varje dag passerar igenom. Ett modernt centrum med sin skog av skyskrapor på västra sidan, och trendiga varuhus och mode-affärer på östra sidan. Lite söderut finner man det chica och trendiga Shibuya. Medans Aoyama andas en sofistikerad och kosmopolitisk ton, är Shibuya är ett shoppingparadis för den unga mobila generationen. Mitt emellan ligger Harajuku, världens centrum för avantgarde-mode. Som en oas mitt i all modernitet ligger Meiji-jingu, byggd 1920 till Kejsar Meijis ära.

Meiji-Jingu

Som en av Japans viktigaste helgedomar är Meiji-Jingu ett vackert exempel på den okonstlade och naturligt rena Shinto-arkitektur som hade renässans under Meiji-perioden. På helgerna är de bröllopsprocessioner i Shintoistisk stil som passerar ut och in en fröjd för ögat.