Här hittar du svar på vanliga frågor om köp och användning av Japan Rail Pass

Vi köper tillbaka din voucher om du inte haft möjlighet att använda det eller ångrar ditt köp. Avgiften för att returnera outnyttjade tågpass är 550 SEK per pass. Du kan posta vouchern till oss med vanlig post, ej rekommenderad post!

Det är mycket sparsamt med bagageutrymme på tågen och vi rekommenderar att ni reser med så lätt packning som möjligt.

Man får ta med upp till två bagage per person ombord, exklusive paraplyn, käppar, handväskor etc.
För varje enskilt bagage gäller att summan av längd + bredd + höjd inte får överstiga 160 cm. För två bagage tillsammans gäller att de inte för överstiga 250 cm (L+B+H)- Vikten får inte överstiga 30 kg per kolli.

Speciella regler för Tokaido, Sanyo och Kyushu Shinkansen:
Har man bagage som är mellan 160 och 250 cm (L+B+H) måste man boka en specifik sittplats för “oversized baggage”. Det kan man göra på JR:s kontor. Längst bak i vissa vagnar finns ett utrymme bakom sista stolraden. Detta utrymme delas av de som bokat “oversized baggage”-platserna.
Om man har stort bagage och inte bokar “oversized baggage”-platserna måste man betala 1 000 JPY på plats och lämna sitt bagage på en plats anvisad av konduktören.

För mer information, vänligen se Japan Railways hemsida här
Observera att det är informationen på JR:s officiella hemsida som gäller, då vi ibland inte hinner uppdatera den senaste informationen här!

Att ta med barnvagn är inte att rekommendera.
Reser man med Green (första klass) så är det något generösare med plats för väskor och dylikt.

Platsreservationer kan göras först efter att du har växlat in din exchange order till Japan Rail Pass. Det kostar ingenting att reservera platsbiljetter när du har ett tågpass. Ta med dig tågpasset till närmaste JR-station och gå till bokningskontoret Midori no Madoguchi så hjälper personalen dig. Det är klokt att planera i förväg vilka långa sträckor man ska resa, så kan man boka sittplats på dessa redan då man växlar in tågpasset.
Sök gärna avgångar i HyperDia i förväg och ta med skärmdumpar och visa personalen, så kan de boka in er på önskad avgång.

Japan Rail Pass gäller på alla tåglinjer som ägs av Japan Rail. Detta inkluderar bl.a Shinkansen (ej Nozomi och Mizuho), Narita Express samt vissa lokala tåglinjer inom städerna t.ex Yamonote-line i Tokyo.
Tågpasset kan även användas på lokala JR-bussar.

För mer information, vänligen se JR’s hemsida: http://www.japanrailpass.net/en/
Tågpasset gäller ej på nattågen utan en separat avgift måste läggas till på plats.

www.hyperdia.com/en är en väldigt bra hemsida som visar både tidtabell, förslag på resväg samt pris i japanska yen.

Ordinary är andra klass och Green räknas som första klass.

Den egentliga skillnaden är att Green erbjuder lite bredare säten, större benutrymme och extra plats för bagage.
Alla resor med Green måste dock bokas i förväg då man måste ha reserverad sittplats. (Vänligen notera att Green dock inte alltid finns på alla sträckor.)

Ja, du kan köpa så många tågpass du önskar.

Är du osäker på vilket tågpass det lönar sig ekonomiskt att köpa kan du använda dig av denna hemsida: www.hyperdia.com/en
Där fyller du i de sträckor du planerar att resa och kalkylatorn visar både tidtabell samt pris i japanska yen.
Tycker man att HyperDia är för omständigt kan man använda Japan-Guides kalkylator, den är enklare och ger ett mindre exakt resultat, men ger ändå en god översikt.

I korta drag brukar vi rekommendera ett 7-dagars Ordinary tågpass om du ska resa Tokyo – Kyoto tur och retur plus en kortare sträcka (t.ex Narita Airport -Tokyo eller Kyoto-Nara)

Du tar med din exchange order till Japan och löser sedan in det till tågpasset.

Vi skickar med en broschyr med matnyttig information där bl.a lista och karta finns över de kontor där du kan växla in din exchange order.

Detta görs på plats i Japan i samband med att du löser in din exchange order. Du är fri att sätta valfritt aktiveringsdatum så länge det är inom en 30-dagars period från och med inlösningsdatumet.

Ex. Du växlar in ditt Japan Rail Pass den 1 april men väljer att starta det den 29 april.

Via vår hemsida kan ni enkelt beställa och betala online, på så sätt får vi in alla uppgifter som behövs.

Det kostar 550 SEK extra per tågpass om man beställer via mail.

Har du ej möjlighet att beställa via vår hemsida kan du maila oss. Du behöver inte ange pass eller passnummer när du köper exchange ordern av oss utan nedanstående uppgifter räcker:

  • Namn (samtliga efternamn och tilltalsnamn stavat enligt pass) t ex: SVENSSON/SVEN vid enkelnamn eller t ex. ANDERSSON JOHANSSON/ANNA MARIA vid dubbelefternamn och flera förnamn.
  • Adress och telefonnumer
  • Faktureringsadress (om annan än ovan)
  • E-mail
  • Avresedatum från Sverige

Alla som reser till Japan med ett turistvisum (Temporary Visitor Visa) har rätt att använda tågpasset. Svenska medborgare får ett 90-dagars turistvisum vid ankomsten till Japan och behöver inte ansöka om detta innan avresa. Har du annat medborgarskap än svenskt bör du höra med ambassaden innan du beställer Japan Rail Pass om just ditt lands visumregler. Har du arbetsvisum eller studentvisum kan du ej använda Japan Rail Pass.

Japanska medborgare som kan bevisa att de har bott i utanför Japan i minst tio år har rätt att använda tågpasset. Särskilda villkor gäller, vänligen läs mer här: Japan Rail Pass för japanska medborgare

Notera:
Det är resenärens ansvar att skaffa sig den rätta dokumentationen, vilken ska visas vid inväxling av Japan Rail Pass-vouchern i Japan. Japanspecialisten kan ej ansvara för att kunden har den korrekta dokumentationen.

Nej, det är en fysisk voucher som vi ställer ut på kontoret och denna måste postas.

Vi brukar kunna skriva ut Japan Rail Pass Exchange Order inom ett par dagar efter att beställningen har kommit in. Då vi skickar dem med A-post ska de komma fram inom 3-4 dagar efter beställningen men vi rekommenderar att ni beställer dem cz 14 dagar innan avresa för att vara på den säkra sidan.
OBS! Man måste aktivera sitt tågpass i Japan inom 90 dagar från att det vi har ställt ut Japan Rail Pass Exchange Ordern här i Sverige.

Från och med den 1:a juni 2017 kan japanska medborgare köpa Japan Rail Pass, om de kan bevisa att de har bott i samma land utanför Japan i minst tio år. Särskilda villkor gäller, vänligen läs mer genom att klicka på länken nedan.
Vi ber dig vänligen att läsa våra villkor och nya regler för köp av Japan Rail Pass för japanska medborgare. I slutet av bokningen måste du bekräfta att du läst och förstått reglerna för beställning av Japan Rail Pass.
Läs våra villkor på denna sida.
Läs de nya reglerna för japanska medborgare här: Information om Japan Rail Pass till japanska medborgare

Det är resenärens ansvar att skaffa sig den rätta dokumentationen, vilken ska visas vid inväxling av Japan Rail Pass-vouchern i Japan. Japanspecialisten kan ej ansvara för att kunden har den korrekta dokumentationen.