En introduktion till Japan

 Japanspecialisten

Japan är ett av världens mest fullkomliga resmål. Megastäder och uråldrig natur, högteknologi och traditionella hantverk – Japan är ett land fyllt av vackra och fascinerande kontraster.

Ett land av bestående fascination

I Japan ryms alla extremiteter. Landet är mindre till ytan än Sverige, men har en mycket mer varierad topografi än något land i Europa. Ett par timmars resa från Tokyos neonupplysta gator tar dig upp i bergen till små byar med halmtakshus. Sjunk ner i en naturlig varm källa och känn hur stressen löses upp i det varma vattnet under månens milda sken.

En unik sorts skönhet

Japanerna har ett unikt sinne för skönhet, och kanske finns det ingen annan kultur som är så hängiven åt estetik. I många familjers garderober hittar man de mest dyrbara silkeskimonos, vikta endast för speciellt utvalda tillfällen. Varje gång man äter en måltid fascineras man av hur omsorgsfullt tillagad och presenterad den är. Var och en av ingredienserna har valts ut och tillagats för att inte bara smaka så fantastiskt som möjligt, utan även för att vara optimalt tilltalande för ögat.

Japansk minimalism – att göra det mesta av begränsat tid och rum

I Japan är det inte bara renlighet, utan även precision och minimalism som iakktas med närmast en religiös hängivelse. Japanerna är et upptaget folk som tillbringar långa dagar i skolan och på jobbet, så varje minut räknas. Japanska städer är extremt tätbefolkade, vilket gör även varje centimeter viktig. Resultatet av detta är ett samhälle där alla tjänster flyter på otroligt smidigt – det finns helt enkelt inte utrymme för misstag eller förseningar. Kundservicen är fläckfri, tågen går alltid i tid, och stationsgolven är så rena att man kan äta från dem. Inget folk uttnyttjar tid och rum lika bra som japanerna – kanske för att de har så lite av båda. Baksidan med ett sådant samhälle är att det är svårt att vara spontan eller ändra sina resplaner i sista minuten i Japan – att tänka utanför boxen är inte alltid uppskattat. Men låter man sig svepas med i den japanska andan, kommer man förvånas över den fantastiska service man upplever.

En förbryllande kultur – men ett leende är alltid ett leende

Många besökare i Japan har noterat att allting är tvärtom i detta land. Böcker läses bakifrån och fram, cyklister delar trottoaren med gående, och ansiktsuttrycken hos japanerna är så outgrundliga att de ofta betyder motsatsen till vad man först tror. Japansk kultur är komplicerad, men lyckligtvis förväntar sig inte japanerna att besökare ska förstå sig på dem och deras kutlur och moral till punkt och pricka. Är man bara artig och trevlig har man kommit en bra bit på vägen, och välkomnas av leenden och bugningar från affärsbiträden, vägarbetare och lokförare. Le tillbaka och säg ett ord eller två på japanska – det är mycket upskattat!

En resa till framtiden – och tillbaka till det förgågna

En resa till Japan är en resa in i framtiden, men också en resa tillbaka till det förflutna. Än idag präglas det japanska folket av en önskan att bibehålla traditioner. Man kan verkligen se och känna denna strävan bland de anrika templen i Kyoto och Nara, och de många UNESCO-skyddade byarna och naturfenomenen. Men även om de flesta av Japans städer helt byggts upp på nytt efter andra världskriget finner man det även där – hantverken, matkulturen, estetiken, kalligrafin, bugandet, kimonorna, de elegant inslagna bento-lunchlådorna, gatufestivalerna – överallt. Ingen lämnar Japan utan en resväska sprängfylld med oförglömliga intryck.