Om Japan

Om Japan2018-01-18T16:55:43+02:00

Allt är diskret, allt är detaljer, allt är rent.

Noggrannhet är Japans största dygd, krympning kommer som nummer två.

Allt ska göras mindre för att ständigt passa in i överfyllda hem, ständigt kunna has i beredskap i väskan, för att fylla 30-sekunders tristess med underhållning. Överallt är det fullt men inte stökigt, trångt men ingen trängsel, besvärligt men ingen klagar. Här är allting tillåtet men ingen går för långt. Japan är landet tvärtom, där böckerna läses bakifrån, polisen cyklar på trottoaren och rött betyder ledig.

Trots sin ringa areal bär Japan på en omåttlig variation av intryck. Från storstädernas neonsprakande köpfest till gammaldags lantbruksbygd med stråtaksgårdar. Samurajer är ett minne blott, men deras kod lever kvar i uniformsbärande studenter. Stressen från enorma kontorslandskap skrubbas bort i mineralhaltiga varma utomhuskällor under bambulöv och månsken. Mången färgsprakande kimono hänger gömda i garderoben, men plockas fram och bärs med stolthet den dag de behövs. Lusten och sinnena retas av den skönhet och omsorg som finns på enklaste bondmarknad till elegantaste varuhus.
Den som bestämmer sig för att pröva på Japans kulinariska rikedom upphör aldrig att förvånas över med vilken skicklighet någon bakom pappersväggen där borta har förvandlat den fulaste fisk och tråkigaste grönsak till sublimt vackra konstverk vars smak fastnar på gommen för evigt.

Och det går inte att sluta förundras över leende butikspersonal, bugande byggnadsarbetare, vägvisande poliser och givmilda grönsaksgummor. Det är som om deras jobb inte är att sälja kläder, färdigställa hus, fånga bovar eller så, utan de finns där för dig, för att undvika att man kommer till skada, väljer fel eller hjälpa till rätta när man kommit vilse. Japaner är ett folk som tänker på folk. Dom är genuint angelägna om besökaren är belåten eller inte.

En resa i Japan är en resa i livet!