Visst kan man roa sig i Tokyo utan att det kostar pengar!

Panoramautsikt över Tokyo

På den 45:e våningen (202m) i Tokyo Metropolitan Government Building i Shinjuku (west exit) finns det två utsiktsgallerier. Med en hänförande utsikt över Tokyo, Mount Fuji och Yokohama är detta en av de bästa gratisnöjen som staden har att erbjuda!
Öppettider South Observatory: 09:30-17:30, men öppet tom kl 23:00 när North Observatory är stängt.
(stängt första och tredje tisdagen varje månad)
Öppettider North Observatory: 09:30-23:00
(Stängt andra och fjärde måndagen varje månad)
*Om det skulle vara en nationell helgdag på någon av ovanstående dagar håller dem öppet men stänger i gengäld påföljande dag.

Hela tornet stängt: 29-31 dec + 2-3 jan.
Tel: (03) 5321 1111

Helgedomar, tempel, pagoder och palats

Det är fritt inträde till de flesta helgedomar och tempel i Tokyo.
De mest berömda är Meiji Jingu-helgedomen (Harajuku), Yasukuni-helgedomen (nära det kejserliga palatset), Sensoji-templet (Asakusa), Zojoji-templet (nära Tokyo Tower) och det kejserliga palatset (nära Tokyo station). Man har inget tillträde till de inre trädgårdarna och själva palatset mer än på kejsarens födelesedag (23 december) och när kejsaren önskar gott nytt år
(2 januari), men det går alldeles utmärkt att promenera vid de omkringliggande trädgårdarna och titta på den vackra japanska arkitekturen.

Trädgårdar och parker

*Higashi Gyoen är det kejserliga palatsets östra trädgårdar och hör till de vackraste i Tokyo. Där finner man ett museum som förvaltar kejsare Showas konstsamling.
Öppettider: 09:00-16:30. (Sista insläpp 16:00)
Tom kl 17:00 från mitten av april till augusti, tom kl 16:00 från november till februari.
Stängt: Måndagar och fredagar, nyår (28 dec – 03 jan). Om det är en nationell helgdag på måndag eller fredag så är det istället stängt påföljande dag.

*I Yoyogi-parken (vid JR Harajuku Station på Yamanote-linjen) på söndagar är det fri underhållning hela dagen då parken blir en enda stor scen för olika gatuartister. Vissa söndagar dukas det upp en loppmarknad där privatpersoner säljer sina gamla prylar, allt från riktiga fynd till diverse skräp.

*Ueno-parken (vid JR Ueno Station på JR Yamanote-linjen) är känd för sina körsbärsträd som blommar vackert på våren (mars/tidig april) och lotusen som blommar under sommaren. På våren blir det riktigt hålligång då man firar våren och körsbärsblommens prakt med en så kallad Hanami -blomsterskådning. Egentligen är detta ett sätt att festa och ha skoj i goda vänners lag.

Museer

*Sumomuseet (JR Ryogoku Station på JR Sobu-linjen) ligger bredvid Kokugikan Sumo Wrestling Stadium och visar diverse sumoföremål och bilder på alla berömda brottare genom tiderna.
Öppettider: 10:30- 16:30 de flesta dagar.
Stängt: Lördag, söndag och helgdagar

*I närheten av sumomuseet ligger ett annat gratis museum – Kanto Earthquake Memorial Museum (JR Ryogoku Station på JR Sobu-linjen) som visar förödelsen som uppstod efter jordbävningen i Tokyo 1923.
Öppettider: 09:00-16:00
Stängt: Måndag

*På NHK Broadcasting Museum (nära Kamiyacho Station på tunnelbanelinjen Hibiya) har du chansen att läsa upp dina egna nyheter (på engelska) framför en kamera. Här visas också hur sändningstekniken utvecklades under OS i Tokyo 1964.
Öppettider: 09:30-16:30
Stängt: Måndagar och över nyår.

Platser för den rätta Tokyo-atmosfären

*För en bra utsikt över Tokyos skyline är ett besök på den konstgjorda ön Odaiba ett tips.
Åk med Yurikamome Monorail från JR Shimbashi Station till Odaiba Kaihin Koen Station och gå till Decks shoppingcenter. Där finns ett trädäck utomhus varifrån man ser ut över Tokyobukten, staden och en reproduktion av Frihetsgudinnan.

*Pröva på att gå igenom Shinjuku station i rusningstid eller stå i den berömda gatukorsningen i Shibuya (Hachiko Exit).

*Åk till Harajuku på en söndag och titta på folk, garanterad variation av människor, från tjejer utklädda till dockor till män som leker robotar.

*Fönstershoppa den senaste teknologin i Akihabara (JR Akihabara Station)

Showrooms

*I Sony Building i Ginza finns alla deras senaste prylar och innovationer.
Öppettider: 11:00-19:00 alla dagar.

*Toyota Mega Web i Palette Town på Odaiba är en stor utställningshall med framtidens bilar. Här finns någonting för alla åldrar!
Öppettider: 11:00-21:00 alla dagar.

Gratis Internet

*På T-Next Toshiba Showroom i Shinjuku får man upp till en timmes gratis Internetuppkoppling. Beläget på 9:e våningen i Park Tower Building (Shinjuku Station south exit, gå nedför Koshu Kaido Dori Avenue mot Hatsudai; nära Washington Hotel).
Öppettider: 10:00-18:00, stängt onsdagar.
Nu kan man oxå utnyttja fri WiFi på månag av de stora stationerna, samt på Starbucks – dock behöver du registrera dig innan: http://starbucks.wi2.co.jp/sp/sma_index_en.html

Nästan gratis shopping

I Japan finns det många så kallade ”100yen-shoppar” och Tokyo är inget undantag. Allt i butikerna (mat, souvenirer, hygienartiklar, kontorsmaterial etc) kostar bara 100 yen. Det finns en eller flera i de flesta stadsdelar. En butik i Shibuya har hela fem våningar med varor!

Mat och dryck

*På bottenvåningen i många varuhus finns matvarubutiker som ofta lockar kunder med smakprover. Bra tillfälle att prova olika typer av japansk mat som du inte vågar beställa in på restaurang.

*I Nakamise Shopping Arcade i Asakusa (Ginza Line eller Toei Asakusa Line) delar man också ut smakprover till nyfikna potentiella köpare.

Tidningar

Magasinet Tokyo Metropolis innehåller artiklar och tips om Tokyo, allt från restauranger och klubbar till jobbannonser. Tidningen kan hämtas gratis på bl.a. Tower Records i stadsdelen Shibuya.

Näsdukar

I Tokyo behöver man aldrig lägga pengar på pappersnäsdukar. Var och varannan dag delas det ut gratis reklamnäsdukar på Tokyos gator.