Allt är diskret, allt är detaljer, allt är rent

Allt är diskret, allt är detaljer, allt är rent2018-09-27T16:04:41+02:00

Praktisk information om resor till Japan

Japan är ett mycket spännande land, och det är en bra idé att förbereda sig lite innan man reser till Japan första gången. Det är en väldigt annorlunda kultur och många saker skiljer sig från här hemma. Vi har satt ihop en praktisk guide med goda råd och tips på saker man bör tänka på när man reser till Japan.

Mobiltelefoner

Japan har sitt eget mobilnätverk. De flesta nya svenska mobiler (smartphones, 3G och 4G) fungerar, men om du har en äldre mobil ska du inte förvänta dig att den fungerar i Japan. Vi rekommenderar att du stänger av mobildata, ”roaming”, under vistelsen i Japan, då det är väldigt dyrt att använda.

De flesta hotell har gratis wifi i lobbyn och/eller på rummen, medan en del tar en mindre summa för det. På ryokan och minshuku, traditionella värdshus, finns oftast inget Internet. Kyoto Stad erbjuder gratis wifi på flera turistattraktioner i staden, och fler och fler caféer inför också gratis wifi, t ex Starbucks. Andra platser som erbjuder wifi är t ex Tokyo Metro, 7-Eleven och större varuhus.
Vet man med sig att man vill använda Internet mycket på resan kan det vara en god idé att hyra ett SIM-kort eller en portabel wifi-dosa inför resan till Japan. Den ger konstant tillgång till Internet var du än är, vilket kan vara till stor hjälp.

Innan du reser

Vi rekommenderar att man bokar sin resa till Japan i god tid för att få de bästa priserna på flyg och hotell. En bra idé är att boka sin resa till Japan utanför japanernas egna semesterperioder då priserna stiger våldsamt. Boka i god tid – japanerna är ett mycket välorganiserat folk och det anses underligt att komma utan förbokning.

Avresa

Vid flygning till Japan skall man vara på flygplatsen för check in två timmar innan avresa. Som resenär är du förpliktigad att ha med dig pass och eventuellt visum. Vid resebeställningen bör man upplysa om man har icke svenskt medborgarskap så att vi kan undersöka eventuella visum krav. Om dessa informationer utelämnas och en eventuell avvisning sker i den japanska immigrationen kan resenären ej ställa krav till researrangören Japanspecialisten.

Immigration

Man skall vara uppmärksam på att vid ankomst i Japan och vid landets immigration blir man både fotograferad och bedd om att avge fingeravtryck. Detta går emellertid ganska fort.

Tull

Precis som andra länder har även Japan regler för vad som får införas i landet.

Se information om detta på nedan länk. (på engelska)

www.customs.go.jp/english/summary/passenger.htm

Medicin

Reglerna för införsel av vissa preparat till Japan har skärpts, varför vi rekommenderar att ni som vill ta med er läkemedel på resan kontaktar japanska ambassaden för de senaste reglerna.
Läs mer här: Bringing medicine into Japan (japanska hälsoministeriet, länk på engelska)
Se även vägledande råd från Läkemedelsverket samt japanska ambassaden.

Valutan

Valutan i Japan heter yen, och är den enda valuta som används. Resecheckar i yen och dollar accepteras på banker och stora hotell. Svenska kronor växlas till mycket dålig kurs. Det bästa är att växla en del innan man reser, tex hos Forex (spara kvittot så kan du växla in dina yen utan avgift när du kommer hem, skulle det bli något över…). Väl på plats i Japan kan du ta ut mer kontanter om det skulle behövas på 7-eleven butiker alt. postkontor, banker eller större hotell.

Ankomst i Japan

Prisnivå

I allmänhet ligger prisnivån 0-10% under Sverige. Utbudet av varor är dock ändlöst mycket större.

Som alternativ till dyr hotellfrukost, har japanska kaféer ofta s.k. “morningservice”, ett frukost-set med kaffe, rostat bröd, och sallad för cirka 500 yen. Färska smörgåsar & risbollar med olika fyllningar (onigiri) finns i alla s.k convenience-stores såsom 7-eleven.

Tidsskillnaden

Tidsskillnaden är åtta timmar före Sverige (sju timmar under sommartid).

Bagageservice

Att skicka bagage med express-service är lätt, billigt och säkert i Japan. Be hotellpersonalen om hjälp, eller gå till närmaste conveniance-store (t ex Lawson, Sunkus, 7-11 etc) och begär att få skicka “takuhaibin”.

De vill att ni visar:

  1. Fullständig avsändaradress, t ex ert hotell.
  2. Fullständig mottagaradress (t ex det hotell ni skall till), samt även flygbolag och avgångstider vid leverans till flygplatser. Kostnad per kolli brukar vara ca 1900 yen. Tid för leverans är ca 1-2 dagar.
Eluttag

Strömmen i Japan är 100 volt, 50 Hz i östra Japan, 60 Hz i västra. Apparater som går att ställa om till 110 volt brukar fungera, men en adapter för uttaget behövs, eftersom Japan, likt USA använder platta stift. Dessa kan lånas/köpas på många hotell samt köpas på stora elektronikvaruhus.

Transporter

Kollektivtrafik i Japan sker enligt zon-system, dvs ju längre man åker ju större kostnad. Biljetter gäller endast enkel resa. Respektive transportmedel sker enligt följande:

Buss

Påstigning sker antingen bak eller fram. Vid påstigning fram sker betalning vid påstigning, samma belopp oavsett sträcka. Vid påstigning bak tar man en kupong ur automat vid bakdörren. På kupongen finns en siffra, vilken på en digital tavla framme hos föraren anger belopp att betala vid avstigning i låda bredvid föraren. All uppräkning av stationer sker på japanska.

Taxi

Taxi i Japan är relativt billigt. Ta aldrig taxi från flygplatsen till stan – det är långt – och det blir dyrt! Försök även att undvika rusningstrafiken i Tokyo…det kan ta väldigt lång tid att komma fram. Annars är taxi ett bra färdsätt i Japan. Ta alltid med ett visitkort från hotellet för hemresan. Eftersom Japan har ett komplicerat adressystem utan gatunamn vet de flesta taxichaufförer inte vart de skall åka om man bara visar dem en adress, alla vet dock berömda platser, tunnelbanestationer, hotell, parker och museum. Kom ihåg att taxibilar som lyser rött är lediga, de som lyser grönt är upptagna…. jaa uppochnervända världen.

Tunnelbana/Pendeltåg

Tunnelbana/Pendeltåg – innan varje spärr finns en tavla som anger belopp för destinationer. När mynt/sedel ilagts, visas belopp på knapparna för de olika destinationerna. Tryck önskat belopp och växel kommer automatiskt. Vet du inte beloppet för destinationen, lägg i lägsta belopp, gå till spärrvakt vid ankomst och visa biljetten. Spärrvakten räknar då ut mellanskillnaden.
Nu finns ett speciellt kort “Suica & N’EX”, som kostar 3500 jpy inkl en deposition på 500 jpy.

Detta kort går att använda på Narita Express och även på de flesta tåg i centrala Japan. Det går att ladda mer pengar på det allt ftersom man behöver det.

Läs mer om detta kort på www.jreast.co.jp/e/suica-nex/index.html

Klädkod

Klädedräkten i Japan är mörk kostym för män och dräkt för kvinnor om man åker dit i affärer.

Till vardags och resa är Japan lika avspänt som överallt annars, och restauranger med kavaj- eller slipstvång existerar knappt.

Mat & dryck

För den som älskar mat är Japan ett stort smörgåsbord!

Japaner äter ofta ute och därför kan man alltid lätt hitta en restaurang. Det finns mycket att väja mellan – inte bara rå fisk!
Här nedan kommer ett lite beskrivningar av några av de vanligaste rätterna för att kittla smaklökarna.

Sushi

Här är det syrade riset den viktigaste ingrediensen. Man kan forma den till små riskuddar som man sedan toppar med fisk, skaldjur (ibland rå, ibland tillagad) eller omelett. En annan variant är att man rullar in riset tillsammans med fisk och eller grönsaker i sjögräs och skär i bitar (ungefär som rulltårta). Eller så kan man göra den till små strutar med diverse goda fyllningar. En tredje variant är att man lägger riset i en skål och toppar med en blandning av ovan nämnda tillbehör. I Japan har man oftast wasabi på bitarna och doppar endast i soya men fråga gärna efter lite wasabi om ni tycker om att ha det i soyan.Inlagd ingefära och japanskt grönt te brukar vara gratis tillbehör.
Billigaste sushin hittar ni på rullbandsrestauranger (kaitenzushi) och de dyrare är oftast svåra att hitta men för er som hittar dit rekommenderas en tjock plånbok eller ett välfyllt VISA-kort….

Sashimi

Är enbart råa fiskfiler alt rå bläckfisk eller skaldjur. Till detta ätar man inte det syrade riset utan vanligt varmt vitt ris. Dessa tunna skivor doppas i en blandning av soya och wasabi (japansk vattenpepparrot).

Shabu Shabu

Tunna skivor kött (oftast nötkött) och grönsaker som man kokar i en tunn buljong i en stor gryta på bordet. När köttet/grönsakerna är färdiga, doppar man det i olika såser, en soya-citronbaserad och en gjord på malda sesamfrön – smaskens!

Sukiyaki

Detta är en av japanernas egna favoriter som ofta tillagas hemma. Det är kött och grönsaker som kokas i en smakrik buljong (soya, socker, vatten) i en stor gryta på bordet. Det tillagade köttet/grönsakerna doppas därefter i uppvispat rått ägg.

Soba

Typiska japanska nudlar som är gjorda av bovete. Serveras både varma och kalla. Bli inte förvånad om alla gästerna slurpar högljutt – det är helt OK!

Tempura

Fisk, skaldjur och grönsaker som täcks med en lätt frityrsmet och sedan friteras. Doppas sedan i en tunn soyabaserad sås spetsad med ingefära, rättika och ibland lite chili.

Chankonabe

Sumomat – en gryta med allt i!

Tonkatsu

Djufriterade fläskkotletter (utan ben…) som serveras med mycket tunt strimlad vitkål samt en smaskig sås som liknar lite HP-sås i smaken.

Yakitori

Små bitar av kyckling och ibland purjolök grillas antingen smaksatta med bara salt eller med en slags söt BBQ-sås.

Försäkringar

Vi rekommenderar att ni hör med det försäkringsbolag där ni har er hemförsäkring.