Praktisk information om resor till Japan

Japan är ett mycket spännande land, och det är en bra idé att förbereda sig lite innan man reser till Japan första gången. Det är en väldigt annorlunda kultur och många saker skiljer sig från här hemma. Vi har satt ihop en praktisk guide med goda råd och tips på saker man bör tänka på när man reser till Japan.

Mobiltelefoner

Japan har sitt eget mobilnätverk. De flesta nya svenska mobiler (smartphones, 3G och 4G) fungerar, men om du har en äldre mobil ska du inte förvänta dig att den fungerar i Japan. Vi rekommenderar att du stänger av mobildata, ”roaming”, under vistelsen i Japan, då det är väldigt dyrt att använda.

De flesta hotell har gratis wifi i lobbyn och/eller på rummen, medan en del tar en mindre summa för det. På ryokan och minshuku, traditionella värdshus, finns oftast inget Internet. Kyoto Stad erbjuder gratis wifi på flera turistattraktioner i staden, och fler och fler caféer inför också gratis wifi, t ex Starbucks. Andra platser som erbjuder wifi är t ex Tokyo Metro, 7-Eleven och större varuhus.
Vet man med sig att man vill använda Internet mycket på resan kan det vara en god idé att hyra ett SIM-kort eller en portabel wifi-dosa inför resan till Japan. Den ger konstant tillgång till Internet var du än är, vilket kan vara till stor hjälp.

Innan du reser

Vi rekommenderar att man bokar sin resa till Japan i god tid för att få de bästa priserna på flyg och hotell. En bra idé är att boka sin resa till Japan utanför japanernas egna semesterperioder då priserna stiger markant. Boka i god tid – japanerna är ett mycket välorganiserat folk och det anses underligt att komma utan förbokning.

Avresa

Vid flygning till Japan ska man vara på flygplatsen för check in två timmar innan avresa. Som resenär är du förpliktigad att ha med dig pass och eventuellt visum. Vid resebeställningen måste man informera oss om man har annat medborgarskap än svenskt så att vi kan undersöka eventuella visumkrav. Om sådan information utelämnas och en eventuell avvisning sker i den japanska immigrationen kan resenären ej ställa krav till researrangören Japanspecialisten.

Immigration

Man ska vara uppmärksam på att man vid ankomst i Japan blir både fotograferad och bedd om att avge fingeravtryck. Detta går emellertid ganska fort.

Tull

Precis som andra länder har även Japan regler för vad som får införas i landet.

Se information om detta på nedan länk. (på engelska)

www.customs.go.jp/english/summary/passenger.htm

Medicin

Reglerna för införsel av vissa preparat till Japan har skärpts, varför vi rekommenderar att ni som vill ta med er läkemedel på resan kontaktar japanska ambassaden för de senaste reglerna.
Läs mer här: Bringing medicine into Japan (japanska hälsoministeriet, länk på engelska)
Se även vägledande råd från Läkemedelsverket samt japanska ambassaden.

Valutan

Valutan i Japan heter yen, och är den enda valuta som används. Resecheckar i yen och dollar accepteras på banker och stora hotell. Svenska kronor växlas till mycket dålig kurs. Det bästa är att växla en del innan man reser, tex hos Forex. Spara kvittot så kan du växla tillbaka dina yen utan avgift när du kommer hem, om det skulle bli något över. Väl på plats i Japan kan du ta ut mer kontanter på snabbköp som t ex 7-Eleven, alternativt på postkontor.

Ankomst i Japan

Prisnivå

I allmänhet ligger prisnivån 0-10% under Sverige. Utbudet av varor är dock ändlöst mycket större.

Som alternativ till dyr hotellfrukost, har japanska kaféer ofta s.k. “morning set”, ett frukost-set med kaffe, rostat bröd, ägg eller yoghurt och sallad för cirka 500 yen. Färska smörgåsar & risbollar med olika fyllningar finns på alla snabbköp.

Tidsskillnaden

Tidsskillnaden är åtta timmar före Sverige (sju timmar under sommartid).

Bagageservice

Att skicka bagage med posten är lätt, billigt och säkert i Japan. Be hotellpersonalen om hjälp, eller gå till närmaste snabbköp (t ex Lawson, Family Mart, 7-Elevenetc) och be att få skicka “takuhaibin”. Man måste uppge fullständig avsändaradress (t ex sitt hotell) sam fullständig mottagaradress (t ex det hotell man skall till), samt även flygbolag och avgångstider vid leverans till flygplatser. Kostnad per kolli brukar vara ca 1 500 – 2 000 yen. Tid för leverans är ca 1-2 dagar.

Eluttag

Strömmen i Japan är 100 volt, 50 Hz i östra Japan, 60 Hz i västra. Apparater som går att ställa om till 110 volt brukar fungera, men en adapter för uttaget behövs, eftersom Japan, likt USA använder platta stift. Dessa kan lånas/köpas på många hotell samt köpas på stora elektronikvaruhus.

Transporter

Kollektivtrafik i Japan sker enligt zon-system, dvs ju längre man åker desto högre kostnad. Biljetter gäller endast enkel resa. Respektive transportmedel sker enligt följande:

Taxi

Taxi i Japan är relativt billigt, men ta aldrig taxi från flygplatsen till stan – det är långt och det blir dyrt! Försök även att undvika rusningstrafiken i Tokyo då det kan ta väldigt lång tid att komma fram. Undantaget detta är taxi ett bra färdsätt i Japan. Ta alltid med ett visitkort från hotellet för säkerhets skull! Då Japan har ett komplicerat adressystem vet de flesta taxichaufförer inte vart de skall åka om man bara visar dem en adress. Alla känner dock till berömda platser, tunnelbanestationer, hotell, parker och museum. Kom ihåg att taxibilar som lyser rött är lediga!

Tunnelbana/Pendeltåg

Det smidigaste sättet att ta sig fram med tunnelbana och pendeltåg är att införskaffa ett reskassekort som man blippar vid in- och utpassage. Suica och ICOCA är de två mest heltäckande reskassekorten, och de finns att köpa på större stationer och t ex på flygplatser i Tokyo och Osaka. De kan användas på en stor del av kollektivtrafiken i hela landet utom på Okinawa. Korten kan laddas på allteftersom och kan även användas för att handla i snabbköp och t ex dryckesautomater. Perfekt när man inte orkar hålla ordning på alla små mynt!

Buss

Vid bussfärd sker påstigning antingen fram eller bak. Vid påstigning fram sker betalning vid påstigning, samma belopp oavsett sträcka och man kan med fördel använda ett reskassekort. Vid påstigning bak tar man oftast en kupong ur en automat vid bakdörren. På kupongen finns en siffra, vilken på en digital tavla framme hos föraren anger belopp att betala vid avstigning. Uppräkning av stationer sker oftast på japanska, men det brukar finnas en digital skylt som visar stationens namn med bokstäver, speciellt i områden med mycket turister.

Klädkod

Klädkoden i Japan är mörk kostym för män och dräkt för kvinnor om man åker dit i affärer.

Till vardags och resa är Japan lika avspänt som överallt annars, och restauranger med kavaj- eller slipstvång existerar knappt. Det räcker att vara hel och ren!

Mat & dryck

För den som älskar mat är Japan ett stort smörgåsbord!

Japaner äter ofta ute och därför kan man alltid lätt hitta en restaurang. Tänk dock på att man oftast måste köa i minst 20-30 min för att få plats på restauranger, och mycket längre tid för de mest populära och trendiga ställena! Var därför ute i god tid, och boka bord om ni vill vara säkra på att få plats. Hotellpersonalen kan ofta hjälpa till att ringa och boka bord.

Här nedan kommer ett lite beskrivningar av några av de vanligaste rätterna för att kittla smaklökarna!

Sushi

Här är det syrade riset den viktigaste ingrediensen. Man kan forma det till små riskuddar som man sedan toppar med fisk, skaldjur eller omelett. En annan variant är att man rullar in riset tillsammans med fisk och eller grönsaker i sjögräs och skär i bitar. En tredje variant är att man lägger riset i en skål och toppar med en blandning av ovan nämnda tillbehör. I Japan har man oftast wasabi på bitarna och doppar endast i soja. Inlagd ingefära och japanskt grönt te brukar vara gratis tillbehör.
Billigaste sushin hittar ni på rullbandsrestauranger (kaitenzushi), rolkigt och gott! Dyrare sushi är oftast svår att hitta för västerlänningar, men för er som hittar dit rekommenderas en tjock plånbok!

Sashimi

Är enbart råa fiskfiler eller rå bläckfisk eller skaldjur. Till detta ätar man inte det syrade riset utan vanligt varmt vitt ris. Dessa tunna skivor doppas i en blandning av soya och wasabi.

Shabu Shabu

Tunna skivor kött (oftast nötkött) och grönsaker som man kokar i en tunn buljong i en stor gryta på bordet. När köttet/grönsakerna är färdiga, doppar man det i olika såser, en soya-citronbaserad och en gjord på malda sesamfrön – smaskens!

Sukiyaki

Detta är en av japanernas egna favoriter som ofta tillagas hemma. Det är kött och grönsaker som kokas i en smakrik buljong (soya, socker, vatten) i en stor gryta på bordet. Det tillagade köttet/grönsakerna doppas därefter i uppvispat rått ägg.

Soba

Typiska japanska nudlar som är gjorda av bovete. Serveras både varma och kalla. Bli inte förvånad om alla gästerna slurpar högljutt – det är helt OK!

Tempura

Fisk, skaldjur och grönsaker som täcks med en lätt frityrsmet och sedan friteras. Doppas sedan i en tunn soyabaserad sås spetsad med ingefära, rättika och ibland lite chili. Förvånansvärt fräscht!

Chankonabe

Sumo-mat – en gryta med allt i!

Tonkatsu

Djupfriterade fläskkotletter (utan ben) som serveras med mycket tunt strimlad vitkål samt en smaskig sås som liknar HP-sås i smaken.

Yakitori

Små bitar av kyckling och ibland purjolök grillas antingen smaksatta med bara salt eller med en slags söt BBQ-sås.

Försäkringar

Vi rekommenderar att ni hör med det försäkringsbolag där ni har er hemförsäkring.