Reseberättelser

Reseberättelser 2017-08-02T10:20:27+00:00

Reseberättelser

– från våra kunder

Här nedan publicerar vi reseberättelser och kommentarer om Japan från våra kunder.
Mejla gärna in dina egna reseberättelser till oss, både de positiva & negativa, efter din hemkomst från Japan.
Bifoga gärna även bilder!


Mathias, Jenny & Harry (2 år gammal) Byström, 2014

Vi vill bara nu när vi kommit hem från Japan tacka dig för hjälpen med vår resa! Vi hade en fantastisk resa och fick uppleva nya, fantastiska saker tack vare din hjälp. När vi kom till Kyoto och Hiiragiya Bekkan så var det samma personal där som förra gången och vi fick liksom förra gången ett otroligt varmt mottagande. Izu-halvön blev en ny favorit som vi vill återvända till någon gång. Vi blev otroligt förtjusta i Shimoda och vårt hotell där, hotellet hade bland annat jättefina varma bad, fint poolområde och nära till fina stränder. Maten på restaurangerna i staden kan vi fortfarande drömma om! Vi hyrde bil och åkte både längs västra och östra kusten och såg mycket fint och kunde bada i havet på flera ställen. Vädret var jättebra, det regnade bara en dag. När vi var på västra kusten fick vi för första gången när vi varit i Japan se en fin vy över Mt Fuji! Berget har varit höljt i moln tidigare gånger vi varit i Japan. Karuizawa blev också en ny favorit som vi vill tillbaka till, mycket annorlunda mot det vi sett tidigare. Där hyrde vi cyklar och fick se jättemycket av naturen. Jätteintressant också att få se alla sommarhus i skogen. Mycket mysigt hotell med jättetrevlig personal!

Det var inga problem att resa med vår tvåårige son – han tyckte det var roligt i Japan, tyckte maten var jättegod och tyckte det var spännande att åka Shinkansen.

Vi längtar redan tillbaka och hör av oss till dig nästa gång vi vill åka till Japan!

Med vänlig hälsning, Mathias Byström


Måns reste på sommaren 2014

Vi hade toppenväder hela tiden. Det regnade lite i Tokyo annars var det sol och typ 25 grader varmt. Perfekt.

Hotellen var generellt sett bra. Vi kanske hade bokat lite väl många ryokans då de tenderar att ha relativt lika mat men det var helt ok.
Hotellet i Tokyo, Shiba Park Hotel, var ett vanligt standardhotell som var rent och snyggt och med bra service.
Likaså Hotellet i Onomichi, Green Hill Hotell. Bra med frukost här då inte fanns mycket var öppet på morgonen och stan/byn är liten.

Ryokan Tsutsui var mysigt. Middagen serverades på rummet med utskikt över havet. Två fina onsen där det ena var på taket med utsikt över havet. Ryokanen låg precis vid cyckelbanan. Här kunde vi även bada i havet.

Mellan Imabari och Matsuyama tog vi tåg. Det hade kanske gått att cykla men ej åka inlines. Det är även ganska långt.
Hotel Yachio är ett stort hotell som ligger nära Dogo Onsen. Traditionellt rum med madrass på golvet. Middag åts i matsalen. Det var gott men inte så gemytligt. Dagen efter var vi på Dogo Onsen. Det var bra men jag vet inte om det var värt ett stopp för oss. De flesta hotell som vi bodde på hade ett onsen och de tenderar att vara relativt lika.

Hotellet i Nagoya, Daiwa Roynet, var ett standardhotell som låg centralt. Vet att du var lite tveksam till Nagoya och det kanske bidrog till att vi blev så positivt överaskade. Många trevliga restauranger och väldigt avslappnad atmosfär. Mysigt stad helt enkelt.

Ryokan Hakuun Futari Shizuka i Takayama var kanske det bästa. Mycket bra mat och det låg bra. Högt läge med utsikt över stan och bergen i bakgrunden. Dock lite kluven om man ska äta på Ryokan i Takayama. Det finns så sjukt bra köttrestauranger i stan som serverar det finaste kött man kan äta.

Mvh Måns


Ruokonen reste på hösten 2012

Nu har vi varit på våran resa och samlat våra tankar hemma i några rader. Jag ville bara berätta att allting fungerade jättebra. Alla transporter och sigtseeing höll tidsschemat och allt var bra. Bra arrangemang från eran sida !
Vi åkte shinkansen till Shin-Yokohama och vi var upp till Tokyo Skytree. Man kan inte förstå riktigt hur stor stad Tokyo är, innan man ser det från ovan.
Vi har åkt jättemycket tunnelbana och JR-lokaltåg. Det är verkligen en utmaning att gå ner till Shinjukus station och ännu större utmaning att hitta ut därifrån. J
Det som förvånade mig var hur rent och skräpfritt det är i både Hong Kong och Tokyo, och att man ser inga berusade och rökare. Speciellt i Tokyo är också folk väldig välklädda.
En sak som jag inte förstår hände oss en kväll när vi skulle ut och äta middag. Det var på två restauranger vi inte ens fick komma in, för att dom inte hade en ”meny” som var översatt till Engelska . Dom tappar ju kunder med den attityden.
Jag glömde att berätta om en liten trevlig episod som också hände i Tokyo.Jag hade läst historien om hunden Hachiko ,och bestämt att jag skulle se statyn av Hachiko när jag kommer till Tokyo.Vi åkte till Shibuya och skulle ta Hachiko utgången ,som skulle finnas på stationen. Vi hittade inte den utgången ,utan tog en annan. Naturligtvis hittade vi inte statyn där, och började misströsta. Vi tog fram kartan och tänkte fara därifrån ,när en  Japansk kvinna kom fram till oss och på perfekt Engelska frågade om hon  kunde hjälpa oss. Hon visste exakt var statyn var och så blev våran förmiddag räddad. Vi såg också sedan att Hachiko utgången existerade.


Hej Machiko!

Det har varit ett fantastiskt land att besöka… Verkligen alla har varit så vänliga och artiga… precis som den bild jag hade i alla fall… Vi är jättenöjda… Och jag tror vi hann med de flesta av era tips… mycket japansk mat och (ytterst varma) Onsen bad på klassika ryokan-SPA hotellet i Shirahama och dito uppe i bergen i Kisodalen…. men sumo funkade inte precis som ni antydde….fel tidpunkt på året….

Lite speciellt att sova på madrass på golvet på ryokans… Det var ju lite hårt men gick rätt bra ändå…

Vi har ju haft hyrbil sedan dag två på resan… Det var lite palaver någon timme på biluthyrningskontoret i Matsumoto innan vi fick bytt till en bil som hade engelsk gps… den första hade bara japansk display och japanskt tal…. men sedan gav man oss en jättestor Toyota med semi-engelsk gps…. det var japanska blandat med engelska men det funkar ändå tack vare en riktigt bra display…. Det går har också gått rätt så bra med vänstertrafiken … blev väl fel ett par gånger…. oftast lättast att glömma bort sig när man svänger… men inget allvarligt….

I Shirahama var det en hel del bad…. varmt, ca 27-29 °C och halvsoligt…. Massa onsen bad där också…

Kyoto var ju också fint… men en natt fick räcka där…
Sedan åkte vi till ett stort (och nästan öde) sporthotell i Kawaguchiko (som ju ligger strax norr om berget Fuji. Stort rum (mer en svit faktiskt) och stor frukostbuffe ingick och så ser man berget i fonden… Fint…

Min man och son gick upp på toppen av Fuji. De valde verkligen fel dag att göra detta… det var ett riktigt dåligt väder (regnade kraftigt nästan hela tiden och det var endast någon enstaka plusgrad på toppen (snöblandat däruppe)…. De hade bara dimma och ingen utsikt alls…. Men de kände ändå att det var skönt (efteråt) att ha gjort det… De startade vandra på ca 2.400 meters höjd… till den nivån kunde man nämligen köra bil på en vägtullsbelagd bergsväg… Och ingen klättring alls involverad… det var väldigt bra ordnat hela grejen… med bra stigar/leder och gott om mat- och övernattningsställen (om man hade velat övernatta)…
Jättemånga japaner (och särskilt många ungdomar)… på väg upp eller ned på stigen men också ett antal västerlänningar… förvånansvärt populärt.
De flesta japanerna sover över natt på något av de enkla härbärgen som finns från ca 3000 meters höjd och ända fram till strax under toppen… för att gå sista biten tidigt på morgonen (tror det är bästa chanserna till utsikt på morgonen..)… typ att se soluppgången vid ca 05.30….
Ulf och David gick fram och tillbaka under en lång dag idag… det var kallt och blött och därför skönt att ta ett varmt bad på hotellrummet på kvällen…

Det tog i princip en dag att köra till Kawaguchiko från Shirahama (drygt 60 mil)… Mycket fin standard på motorvägarna men vägavgifterna på motorvägarna är verkligen dyra…

Än en gång tusen tack för hjälpen att byta avlämningsställe för bilen!

I Tokyo stannade vi tre nätter också (bodde precis jämte Shinajuku stationen)… fantastisk stad med massa saker att se varav vi naturligtvis endast hann med en bråkdel… Fiskmarknaden så klart,… sushirestaurang med rullband (gott och relativt billigare)… Ginza med Sonyhuset, Tokyos t-bana i rusningstrafik…. wow…. etc… kafeer
Och goda restauranger både för lunch och kvällsmat (pga två hungriga tonårspojkar…. J).

Vi är helnöjda med vårt besök till Japan och tackar så mycket för tipsen och all hjälp som vi har fått ! Vi har rekommenderat Er till ALLA!!!


Kristiina Jokinen – reste i maj 2012

Hej Lina,

Vad kul att få ett uppföljningsmail efter resan, tack!

Japan var helt fantastiskt och vi är supernöjda. Det visade sig att när vi gick igenom våra bilder och filmer från resan så hör man mig i bakgrunden med ”ooooh.. aaaah” hela tiden. =)

Tranfer och tågpassen fungerade hur smidigt som helst och sumon var bland det roligaste jag varit med om. Man satt på helspänn på läktaren och bara väntade på anfallen och publiken var väldigt engagerade i det hela. Måste även säga att platserna vi fick, var ändå bra platser, även fast vi valde de billigare biljetterna längre upp.

Det enda som var lite jobbigt under våra 2 veckor var att vi bytte hotell så ofta. Hade räckt med ett hotellbyte istället för 4, men det var absolut värt det för nu fick man uppleva mycket av det man längtat efter. Nästa gång ska vi nog koncentrera oss mer på Tokyo och en stad till utöver. Ska kika på er Facebook sida och se om man kan hitta och ge lite inspiration. =)

Tack igen för all hjälp med våra förberedelser och jag hoppas att ni alla på Japanspecialisten får en riktigt härlig sommar, för det är ni värda! =)

Hälsningar Kristiina


Marie och Udo Siegert- våren 2012, rundresa på egen hand.

Hej Lina,

Tack så mycket för alla bokningar du gjorde! Vi är jättenöjda! Vi tänkte också återkomma och berätta att vi verkligen uppskattade den hjälp vi fick från dig/er.

Angående Ryokan Izuyasu i Kyoto så var det en mycket gammal familje-Ryokan som innehöll det typiskt japanska man tänker sig egentligen; låga bord för maten, grönt te och vatten, sova på Tatami-mattor med en madrass bara och tofflor och gemensam dusch för kvinnor och en för män. Vi såg några ”moderna” Ryokan och de verkar inte vara hälften så personliga som den vi bodde på.

Hotellen i Kyoto och Tokyo var toppen!!!!!
Alla beskrivningar du gav oss stämde också i verkligheten så vi är verkligen nöjda!
Vi är ganska noggranna själva och precis som japanerna vill vi passa tider och vill att instruktioner skall vara överensstämmande med verkligheten.

Vi kommer att rekommendera Japanspecialisten för alla som vill resa till Japan!
Kanske kommer vi att resa igen….

Hjärtlig hälsning
Marie och Udo Siegert


Birgitta och Robert Wallin – våren 2012, rundresa på egen hand.

Vi reste till Japan för att hälsa på vår son som studerar japanska i Kyoto. Vi möttes dock i Tokyo, denna stora stad, för att tillsammans göra en liten rundresa. Besöket i Tokyo blev intensivt, vi ville hinna se så mycket som möjligt och staden är stor, vi åkte mycket tunnelbana men vi gick också långa sträckor fast det regnade en hel del. Det är lite fantastiskt att se alla dessa japaner som springer med sina paraplyer – här har verkligen alla ett paraply i handen när det regnar!

Vi hade tur när vi gjorde resan till Fujiberget och Hakone, denna dag sken solen från en klarblå himmel även om det var ganska kyligt i luften. Vi såg berget i hela sin prakt, helt fantastiskt och vår guide Mariko pratade bra engelska och berättade intressant om Japan, skrattade mycket och var hjälpsam och såg till att allt fungerade perfekt på resan.

När vi kom till Takayama hade det snöat på morgonen, så även här var det kallt. Vi blev väl omhändertagna på Minshuku Sosuke. Det var roligt att bo på japanskt vis och maten var mycket god. Den dagen vi utforskade Takayama sken solen, så vi hann se och gå mycket. När vi skulle lämna staden dagen efter vräkte snön ner och efter frukosten körde värden oss i sin bil till tågstationen så vi slapp gå i ovädret – vi var mycket tacksamma för denna fina gest.

Hiroshima, som var nästa stopp, bjöd också på fantastiskt väder. Besöket i Fredsparken väckte känslor och resan till Miyajimaön var fantastisk.

När vi kom till Kyoto, där vi skulle stanna lite längre, passade vi även på att göra några ytterligare resor med vårt Japan Rail Pass (även om vi måste köpa tågbiljetter åt sonen). Vi åkte till Kobe och Yokohama för att få uppleva lite mer av Japan. Alla tågresor har fungerat perfekt, tågen kommer och går på minuten, snabbtåg som små lokala tåg.

Kyoto var en fantastisk stad med sin blandning av nytt och gammalt, vi hade tur att vara på plats precis när körsbärsträden började blomma.

Vi har haft alla sorters väder under vår resa – sol, regn och snö. Det var tur att mössan och vantarna var med i packningen för dessa behövdes såsom paraplyet.

Vi avslutade resan i Osaka, här var det lite regn på dagen men vi kunde ändå njuta av alla blommande körsbärsträd och besöka slottet. På kvällen besökte vi Floating Garden Observatory och såg Osaka från 173 meters höjd ”by night”, det kändes som en perfekt avslutning på vår resa.

Förutom att umgås med sonen i 17 dagar (han blir kvar i Kyoto till september) har vi nu många fantastiska semesterupplevelser med oss hem.

Med vänlig hälsning

Birgitta och Robert Wallin


Per Åkerblom – rundresa på egen hand, bla Okinawa.

Hej

Här kommer sent omsider lite tillbakaspel beträffande vår resa.
Kort o gott fungerade allting mycket bra.
Om jag förstått rätt arbetar ni via en agent på Okinawa.
Den som dock verkligen tog hand om oss på ett fantastiskt sätt var Toyokawa Kazuyo på Hirata Kanko på Ishigaki.
Hon pratar perfekt engelska och var helt formidabel på att vara hjälpsam och hålla koll på allt. Henne skall ni försöka nyttja.
Hon kom till flygplatsen och följde oss hela vägen till Seaside.

Beträffande Seaside hade du rätt: Där var ganska ödsligt och vi undrade hur de kunde hålla öppet.
Vi var i stort sett ensamma på stranden och de enda kunderna i strandbaren under hela dagen. Stackars personal.
Men hotellet var jättebra och oss gjorde det inget att det inte var så mycket folk – tvärtom.

Vi hyrde cyklar billigt och tog oss runt i närheten. Finast var det längst ute på udden ”Kabira Point” utanför hotellet, alldeles i närheten av Club Med anläggningen.
Där hade vi en hel strand för oss själva och kunde snorkla (se bild).

På Iriomote var det nya hotellet verkligen ett lyft jmf mot Eco Village. Speciell arkitektur med djungel ända in på balkongen och jättefint onsen.
Vi var på snorkelutflykt på nordöstra delen av ön och där gjorde vi också kayakutflykt till ett vattenfall där vi badade (se bild).
Snorklingen var verkligen bra. Vi har varit på Maldiverna men detta var lika bra. Det kan ni framhålla.
I Tokyo var hotellet i Akihabara mycket fräscht och prisvärt. Kan ni gärna boka för andra.

Till sist lite om vädret. Vi hade ”aprilväder” de flesta dagar. Rätt så molnigt och en del skurar som kom då och då. Två dagar var det riktigt fint väder.
Temperaturen låg på mellan 24 och 29 grader. Det var helt OK tyckte vi.
Men de sista två dagarna började det regna mer ihållande och blev rätt mörkt. Vi ha sedan dess varit inne då och då och kollat vädret – mycket regn.
Vi tror nog att vi åkte i sista sekunden. Det kan ju variera någon några veckor hit och dit men senare än vi gjorde vår resa är kanske inte att rekommendera folk att åka.

Med vänlig hälsning / Mit freundlichen Grüssen
Per Åkerblom


Eva Wallstam och Bo Stenson nov – 11 Rundresa på egen hand

Hej Machiko,

Vi har just återvänt från vår Japanresa och vi ville härmed ta tillfället i akt att tacka dig och Japanspecialisten för boende och resor, som ni ordnade för oss. Vår resa blev fantastiskt lyckad och i stort sett allting fungerade som planerat.
Resorna gick lättare än vad man kunnat tänka sig. Kontrasten mellan Japan Rail och SJ kunde knappast vara större. Det var en märklig upplevelse att byta tåg på några av världens största järnvägsstationer med kanske nio-tio minuters marginal och med hjälp av tydlig skyltning och vänlig stationspersonal ta oss fram och hinna ställa oss att vänta i den lilla kön, där sedan rätt vagn på tåget stannade med centimeterprecision. Men litet viktigt är det att inte ha för stora resväskor med sig. Även att ta sig runt i Tokyo med järnvägen och tunnelbanorna gick fint, fast svettigt under rusningstid. Med våra Japan Rail Pass tog vi oss faktiskt ända ner till Kagoshima på den södra huvudön Kyushu, där vi fick uppleva ett plötsligt utbrott från vulkanen på ön Sakurajima. Lyckligtvis hände inte samma sak när vi senare vandrade på kraterranden av den aktiva vulkanen Aso.
Boendet på japanska pensionat ryokans/minshukus och västerländska hotell blev en lagom blandning. Vi uppskattade särskilt ryokan Take No Ha i Hakone, som var ett fantastiskt ställe, men också de övriga var superbra. Intressant med de små minshukus där personalen inte kunde tala engelska. Men med hjälp av god vilja, kroppsspråk och ibland små Q and A skyltar av typen ”The bath is open between 17.00 and 21.00” gick det ändå bra. Litet spännande var det förstås innan vi lärde oss de japanska tecknen för ”man” resp. ”kvinna”.

Aso Plaza Hotel var intressant eftersom vi var de enda icke-japanska gästerna på detta stora hotell. Där kunde man bada, såväl på taket under bar himmel som i nedervåningen i heta bad från naturliga källor, onsen kallade. Hotellet hade en hjälpsam manager, Mr Shiiba Hiroaki, som talade hygglig engelska och tillkallades så fort vi visade oss.
Genom att vi fick god och spännande japansk mat på minshukus kunde vi klara oss med enkel mat i övrigt. Faktiskt blev måltiderna i stort billigare än vad motsvarande skulle ha kostat i Sverige. Om man nöjer sig med vatten till maten går det utmärkt att klara sig med 60-75 kr per person och måltid på enkla ställen, som det finns gott om.
En fascinerande upplevelse var skyltningen på japanska varianter av engelska. Skyltar med texten ”Restroom lavation flows when I push the central button” på tågen eller på busstationen i Aso ”The question about a bus is heard at the window in the waiting room”, gav upphov till många glada skratt. Litet mer svårförståeligt var anslaget som meddelade att ”The hours are subject to the convenience of the moment”.

Resan blev mer givande genom att vi under resans gång, inte minst under tågresorna, läste några böcker om olika aspekter av Japan. ”Japan through the looking glass” av Alan MacFarlane gav intressanta perspektiv på japansk kultur och kan livligt rekommenderas. En lättare läsning, på svenska, är Arthur Goldens ”En geishas memoarer”. Och för den som är intresserad av hur japanerna så snabbt kunde resa sig från andra världskrigets förödelse är den Pulitzerprisbelönade boken ”Embracing Defeat” av John W. Dower en suverän läsning.
Detta bara som några små intryck från våra häftiga upplevelser under tvåveckorsresan. Än en gång stort tack till Japanspecialisten för näst intill perfekta arrangemang.

Eva Wallstam och Bo Stenson


Gerd och Agnes Dahlberg okt- nov´-11 Rundresa på egen hand

Hej!

Nu har vi kommit tillbaka från en mycket lyckad resa till Japan. Allt har fungerat över förväntan.
Japanerna är så hjälpsamma. Stod vi och tittade på en karta, kom det genast fram någon och frågade om vi behövde hjälp. Tunnelbanan var fantastisk i Tokyo. Vi åkte den kors och tvärs över hela stan. Tågen kom exakt på minuten, Shinkansen och övriga lokaltåg. Vädret var perfekt, som svensk sommar – ända tills vi kom till Hiroshima lördag förmiddag. Då ösregnade det och skulle göra det på söndagen också. Om det inte hade regnat så hade vi planerat att åka till Miyajima-ön. Nu stannade vi i Hiroshima istället hela tiden och besökte Fredsparken med alla monument och muséet.
Ännu en gång tack för en välorganiserad resa!

Hälsningar

Gerd och Agnes Dahlberg


Arne Gjestland med familj nov´-10 Rundresa på egen hand

Hei Louise,

nu er tre lykkelige nordmenn tilbake fra en lang Japanhelg. Alt fungerte perfekt. Ryokan i Kyoto var vidunderlig, fantastisk trivelig og hjelpsom personal, utrolig god mat. Og heldagssightseeing måste man ha. Kanskje flere dager? Men efter formiddagen – lunch i Craft Center – så vi at vi var på ”fel” tur. Vår datter var så besviken over at vi ikke skulle til Nara (rådjuren!). Men det var ikke noe problem å bytte eftermiddag, så vi kom til Nara. Det kostet noen Yen ekstra, men det var det vel verd.

Togturen til Tokyo söndag morgen – i et utrolig fint vær, ikke et moln på himmelen. Og vi passerte Fuji san. Fjellet lå der, badet i sol. Med den hvite snökappen mot den blå himmelen. Du ser den ikke bedre i en turistbroschure.
Og i Tokyo fikk vi på Grand Prince Akasaka et flott rom i 24 etg. 90 (?) kvadratmeter og en utsikt over Tokyo som var himmelsk. Efter et besök på julmarknaden på den svenske ambassaden hadde vi et kjempemåltid i 52. etage. Kobe-biff-meny på tepanyakibordet. Alt man har lest og hört om Kobebiffen stemmer. Det var absolutt verd alle pengene.

Fannys fektelærer hjemme – hun er japansk – hadde rekommendert en sverdbutikk. Hun hadde også mailet til innehaveren at vi kom. Så han spurte da vi kom inn i butikken: ”Is it Fanny”. Vi fikk försteklasses service og 5 % rabatt! Derfra vandret vi runt keiserpalasset tilbake til hotellet. Det var minst 20 grader og strålende sol. Og på kvelden var vi ute med to japanske venner og noen fra den svenske ambassaden til nok et uforglemmelig måltid.

Og da var det jo trist å gå opp tidlig til en siste japansk frokost og ta bussen til Narita. Vi visste jo at det ventet 5 lange timer på Kastrup. Det blev 7! Flyet var en halvtime for tidlig framme, og vårt videre fly var 1,5 timer forsenat! Så landet vi da kl 23:30 hjemme, i minus 16 grader. Trötte, men lykkelige og takknemlige for en fin reiseopplevelse.

Tusen takk for at du hjalp med denne opplevelsen. Jeg kontakter den neste gang vi skal til Nippon.

Vennlige adventshilsner fra Arne


Håkan Lind mar´-09 Golfresa

Ankom flygplatsen utanför Osaka 9 en tisdagsförmiddag, att efter ha startat måndag morgon från Arlanda och rest via Paris.
Snabb transport med Shinkansen till Kyoto.
En guidning genom Kyoto mha sonen, som talar flytande japanska och slöt upp vid hotellet.
Torsdag em fortsatte resan till Hakone där en runda golf skulle spelas i det natursköna området.

Att spela golf i Japan är nog inte som att spela golf någon annanstans.
Man kan tycka att det är dyrt med golf i Japan, men jag ser nog att
priset inte är för dyrt.
När vi, min fru och jag, var i Japan mars 2009, hade den svenska kronan
försvagats gentemot yen. I juli 2008 kostade 100 yen ca 5.60.
När vi köpte yen fick vi betala nästan 9 kr.
Vi spelade bara en runda golf, bara för att få uppleva golf i Japan.
Bokningen skedde genom Japanspecialisten. Där fick vi prisuppgiften
7000yen/pax + locker 310yen, insurance 30yen .
Med dagens kurs motsvarar det ca 620:-
För detta pris får man uppleva följande, åtminstånde på Hakoneen Golf Course
Golfbagarna placerades av ett antal damer på golfbilarna, vilka kördes fram
Till en kö vid startpositionen. För oss som behövde en instruktion av bilen förklarades följande,
Rör inte ratt eller pedalerna! Spänn fast detta band runt livet! På bandet finns en tryckknapp,
Och även på bilen finns tryckknappar (en på instrumentbrädan och en knapp på var sin sida på bilen)
Om man under rundan vill köra fram bilen trycker man bara på en knapp, och bilen förflyttas automatiskt.
Ytterligare ett tryck och bilen stannar, Bilen följer sedan en förutbestämd rutt längs smala asfalterade vägar runt golfbanan. Om man skulle glömma trycka på knappen stannar bilen vid första stopplats som känns av på vägen (t.ex. nästa tee). I bilen finns naturligtvis en GPS med display som visar avstånd till green m.m.
Bilen är 4-sitsig.
Det är alltså så att genomsläpp tycks inte existera i Japan,(åtminstånde inte på denna bana), utan det är bara att följa den rådande spelhastigheten. Vilken i detta fall inte var överdrivet snabbt, närmare bestämt ca 3 timmar för första nio hålen. Det är nämligen så att efter nio hål ska göras ett uppehåll för att intaga lunch. En ny tid för nästa nio hål utdelas av damerna och det blir dags att uppsöka restaurangen för en ca entimmeslunch.
Måste sägas det var en av de bästa luncher jag har intagit!
Därefter de sista nio hålen.
Jag kan starkt rekommendera Hakoneen Golf Course.
En fantastiskt rolig bana. Väldigt kuperad, och på vissa hål en vidunderlig utsikt. Bl.a. kan man på vissa hål se Mount Fuji.
Efter att ha spelat 18 hål verkar det som alla som spelat 18 hål åker därifrån.
Några 27-hålsrundor verkar inte existera här.
Men vad gör väl det efter en så fantastisk dag.

Efter vistelsen i Hakone var det dags att bege sig till nästa ort. Ytterligare en rekommenderbar plats. Nikko.
Där bodde vi på ett Ryokan med onsen, varm källa att ligga och njuta i.
Ett bergigt landsskap med många vandringsleder. Vissa går till vattenfall och andra till olika utsiktsplatser.
Naturligtvis finns här även turistattraktioner såsom tempel m.m.
Detta sätt att bo var absolut det mest tilltalande.

Efter denna 2-dagarsvistelse togs tåget till Tokyo
Min två kommentar om denna stad blir: Otroligt mycket folk……..och ett väl utvecklat tågsystem.
Okay då, jag får ju naturligtvis nämna körsbärsträdsblommningen. En storfest hos japanerna, med utflykt och festligheter runt parkerna.

Hemfärd på ett trångt flygplan i 12 timmar till Paris och därefter paus 3 timmar
Och sedan ytterligare drygt 2 timmar till Arlanda.
Trött!!


Anna Lena Sjöholm våren -09

Hej Thérèse och Machiko!

Nu är vi hemma igen från vår Japan resa. Allt har fungerat helt perfekt. Hotell i Hiroshima, Kyoto, Nagoya och Tokyo. Utflykt till Miyajima och Fredsparken i Hiroshima mycket bra guide och åtta turister, mycket bra.
Utflykt i Kyoto och Nara, vi blev fullproppade med kultur. Utflykt från Nagoya till Ise Jingu, Amagoya och Mikimoto Pearl Island, super bra guide och fyra turister. Besöks bokning i Toyotafabriken fungerade också bra.
Utflykt till Mt. Fuji och Hakone var bra. Vi hade tur och såg nästan hela Mt.Fuji sen blev det molnigt. Guiden var inte så bra, kanske var han inte så säker på sin engelska.
Hela resan har varit toppen bra. Vi är helt uppfylda av landet och kulturen. Alla är så hjälpsamma och vänliga. När vi frågar efter vägen och inte förstår vad de säger, så följer de med och visar hur vi ska gå för att komma rätt. Även kostymklädda män i tunnelbanan på väg till jobbet vänder om och följer oss till den spärr som vi letar efter. Vi är mycket nöjda med allt. Tack för hjälpen med alla bokningar!
Ha en Skön Sommar!
Med vänlig hälsning
Anna-Lena Sjöholm


3 personer mar´-08

Vi har nu kommit hem från vår spännande resa i Japan och t.o.m. blivit av med den värsta jet-laggen. Vi vill tacka dig för ett bra upplägg och för att allt fungerade som det skulle. Eftersom vi alla tre gjorde en liknande resa i Japan 2003 så har vi lite att jämföra med.

Keio Plaza. Ett mycket bra hotell med ett fint läge vid tågstationen. I många stycken bättre än Hilton, där vi också bodde några dagar. Jag är något av en ”Hilton-buff” så det var därför vi bodde där de två sista nätterna i Tokyo. Hiltons lobby-bar är dock en anledning att bo där. Hotell-känslan på Hilton bättre än Keio Plaza, men servicen utmärkt på båda ställena. Business-centra förvånandsvärt bra på båda hotellen. Sammantaget är det mer boende för pengarna på Keio Plaza. Vi väljer bara det nästa gång.

Vi åkte till Shibuya för shopping med vår 18-åriga dotter. Det tyckte hon var häftigt (det tyckte min fru och jag också). Tyvärr passar inte de japanska kläd-storlekarna på svenska kvinnor. Det var räddningen för plånboken, men häftig shopping var det. Shoppingen i Shinjuku och Gotanda var bra den också.

När vi kom fram till Keio Plaza väntade Kabukiteater-biljetterna på oss. Tack för arrangemanget. Det blev en oförglömlig eftermiddag med Ginza och Kabuki.

Om man skall göra något turistigt och häftigt i Shinjuku så är det att besöka New York Bar på 52:a våningen på Park Hyatt. Hela hotellet var verkligen helt annat än ett vanligt hotell. Vi såg aldrig någon hotell-reception trots att vi vi gick runt på flera våningsplan. Det var allmänt lite svårt att hitta i byggnads-komplexet.

Hotell Ichiei, Osaka. Ett bra och personligt japanskt värdshus (ryokan) på 8:e våningen mitt i stan. Matsalen var designerhotell-stil och rummet typiskt japanskt. Nära till Starbucks också så att man kunde få kaffe o the som vi västerlänningar är vanda vid, som komplement till det som serverades på Ichiei. Vi fick en förstklassig service och maten var kostnärligt tillagad och smakade spännande. Tunnelbanesystemet fungerade bra i Osaka och man får bra hjälp av Japan Railway Co’s personal. I allmänhet var JR-passen en dörröppnare i de flesta sammanhang. Vi hade inga problem någonstans med dem. Men, men man måste ha tid på sig att orientera sig i de gigantiska tågstationerna och tunnelbanestationerna. Inte gripas av panik. Om man frågar blir man vänligt bemött och hittar såsmåningom rätt.

Righa Royal i Hiroshima. Bra läge på hotellet. Slottet på ena sidan och Fredsparken på den andra. Vi hann med båda och sedan åkte vi spårvagn ut till färjeläget för Miyajima. Det var som hemma för oss göteborgare att få åka runt i spårvagnar som var påfallande lika vad vi dagligen åker i. Rhiga Royal i Hiroshima var ett förstklassigt turisthotell, men inget för den som vill hålla kontakten med omvärden under besöket. Business-centrat var obefintligt.

Momiji-So, Miyajima. Detta var ett personligt litet värdshus mitt ute i ”skogen”. Mamma 74 år och sonen 42 år, samt sonens fru drev verksamheten. De var så serviceinriktade och vänliga och detta utan att de kunde särskilt bra engelska. Maten var utsökt och serverades i matsalen, där man kunde se ut över parken och de tama rådjuren som strövade omkring där. Jag fick låna telefonen för att ringa och sonen körde oss till färjan när vi checkade ut. Momiji-So hade ett perfekt läge på ön om man ville åka linbana upp till toppen. Det gjorde vi. Vi tittade på det brömda templet och torin under vårt besök. Mycket annat också. Det var härliga dagar i kontrast till storstadslivet i Tokyo och Osaka. Vi kan helhjärtat rekommendera Momiji-So för en riktigt japansk upplevelse utöver det vanliga. När vi kom med färjan till Miyajima så menade taxichauffören att vi kunde promenera till Momiji-So. Vi insisterade på taxi och det var tur det. Det var långt o besvärligt att gå från färjan till värdshuset. Det hade varit svårt att hitta också. För framtida besökare insistera på att de tar taxi. Det går att åka nästan ända fram. Detär inte fråga om någon 15 minuters promenad från färjeläget. Först en kvart genom turiststråket och sedan en kvart i uppförsbacke genom skogen. Minst.

Summa summarum om vår Japan-resa så var den lyckad alltigenom. Vi tackar dig för dina rekommendationer och för dina bokningar. Allt fungerade som det skulle. Nästa gång som vi skall åka till Japan så kontaktar vi dig igen. Kanske skall vi hänga på någon av era paketresor.

Hälsningar

Jörgen Qvint

PS. När vi lämnade Tokyo så blommade körsbärsblommorna för fullt. Det är en syn för gudarna.DS