Tips och råd

Tips och råd2017-07-31T16:40:48+02:00

Tips och råd inför och under resan

I allmänhet ligger prisnivån 0-10% under Sverige. Utbudet av varor är dock mycket större.

Som alternativ till dyr hotellfrukost, har japanska kaféer ofta s.k. “morningservice”, ett frukost-set med kaffe, rostat bröd, och sallad för cirka 500 yen. Färska smörgåsar & risbollar med olika fyllningar (onigiri) finns i alla s.k convenience-stores såsom 7-eleven.

VALUTAN

Valutan i Japan heter yen, och är den enda valuta som används. Resecheckar i yen och dollar accepteras på banker och stora hotell. Svenska kronor växlas till mycket dålig kurs. Det bästa är att växla en del innan man reser, tex hos Forex (spara kvittot så kan du växla in dina yen utan avgift när du kommer hem, skulle det bli något över…). Väl på plats i Japan kan du ta ut mer kontanter om det skulle behövas på 7-eleven butiker alt. postkontor, banker eller större hotell.

TIDSSKILLNADEN

Tidsskillnaden är åtta timmar före Sverige (sju timmar under sommartid).

TELEFONER

Telefonautomater finns överallt och är enkla att använda. Enklast är att köpa ett telefonkort (500, 1000 yen) om du vill ringa inrikes.
Mobiltelefoner – tidigare har det inte gått att ringa med svenska mobiler i Japan, dock går tekniken framåt och numera ska det gå att använda sin svenska mobiltelefon i Japan, förutsatt att du har ett fast abonnemang och ett 3-G simkort (Telia). Vi rekommenderar dock att du hör med just din abonnemangsleverantör hur du bäst gör för att kunna använda telefonen under Japanresan.

BAGAGESERVICE

Att skicka bagage med express-service är lätt, billigt och säkert i Japan. Be hotellpersonalen om hjälp, eller gå till närmaste conveniance-store (t ex Lawson, Sunkus, 7-11 etc) och begär att få skicka “takuhaibin”. De vill att ni visar:
1. Fullständig avsändaradress, t ex ert hotell.
2. Fullständig mottagaradress (t ex det hotell ni skall till), samt även flygbolag och avgångstider vid leverans till flygplatser. Kostnad per kolli brukar vara ca 1900 yen. Tid för leverans är ca 1-2 dagar.

TRANSPORTER

Kollektivtrafik i Japan sker enligt zon-system, dvs ju längre man åker ju större kostnad. Biljetter gäller endast enkel resa. Respektive transportmedel sker enligt följande:
*Buss – påstigning sker antingen bak eller fram. Vid påstigning fram sker betalning vid påstigning, samma belopp oavsett sträcka. Vid påstigning bak tar man en kupong ur automat vid bakdörren. På kupongen finns en siffra, vilken på en digital tavla framme hos föraren anger belopp att betala vid avstigning i låda bredvid föraren. All uppräkning av stationer sker på japanska.

*Taxi i Japan är relativt billigt. Ta aldrig taxi från flygplatsen till stan – det är långt – och det blir dyrt! Försök även att undvika rusningstrafiken i Tokyo…det kan ta väldigt lång tid att komma fram. Annars är taxi ett bra färdsätt i Japan. Ta alltid med ett visitkort från hotellet för hemresan. Eftersom Japan har ett komplicerat adressystem utan gatunamn vet de flesta taxichaufförer inte vart de skall åka om man bara visar dem en adress, alla vet dock berömda platser, tunnelbanestationer, hotell, parker och museum. Kom ihåg att taxibilar som lyser rött är lediga, de som lyser grönt är upptagna…. jaa uppochnervända världen.

*Tunnelbana/Pendeltåg – innan varje spärr finns en tavla som anger belopp för destinationer. När mynt/sedel ilagts, visas belopp på knapparna för de olika destinationerna. Tryck önskat belopp och växel kommer automatiskt. Vet du inte beloppet för destinationen, lägg i lägsta belopp, gå till spärrvakt vid ankomst och visa biljetten. Spärrvakten räknar då ut mellanskillnaden.
Nu finns ett speciellt kort “Suica & N’EX”, som kostar 3500 jpy inkl en deposition på 500 jpy. Detta kort går att använda på Narita Express och även på de flesta tåg i centrala Japan. Det går att ladda mer pengar på det allt ftersom man behöver det. Läs mer om detta kort på: http://www.jreast.co.jp/e/suica-nex/index.html

RESTAURANGER

I Japan skyltas med dekorativa plastavbilder och pris i speciella glasskåp för att ange matinriktning. Ofta är restaurang och bar ett. Överkomligast är “izakaya”, där mat och dryck är billigt. Dessa ligger ofta i källarplan eller uppe på 4:e våningen eller så. Stora menyer har bild på varje maträtt. För dryck förstår alla beer/coke/etc. “Family restaurant” (Denny’s, Skylark) är billig japansk-kontinental mat. Även här är menyn i bildform. Det finns flera billiga japanska snabbmatsrestauranger. En av de mest berömda är Yoshinoya, där man kan få ris toppat med stekt kött för ca 350 yen. Sushi äts billigast på rullband (hälften av det svenska priset). Sådana sushirestauranger kallas “kaitenzushi”. Titta efter där folk sitter på rad framför ett band som sakta masar runt små tallrikar med sushi. Gå in, invänta tills plats ordnats, och sätt er. Grönt te tappar man själv upp från en kran vid sittplatsen, ingefära finns i små burkar att ta fritt av, och önskad sushitallrik plockas från rullbandet.. Oftast tre prisnivåer, beroende på tallrikens färg. Man ber om notan, servitrisen räknar antalet tallrikar och betalning sker i kassan.
I små “hål-i-väggen” serveras koreansk (t ex bibimba), kinesisk (t ex ramen el. gyoza), eller japansk (t ex yakisoba el. tonkatsu) mat, i princip alltid under 1000 yen. I Japan lämnas aldrig dricks.

AFFÄRSTIDER

Affärstider är normalt mellan 10 och 19, men många butiker och varuhus har öppet till 20 eller senare, även under helger. Många varuhus och affärer har istället stängt någon vardag under veckan. Banker är öppna mellan 09 och 15 måndag till fredag. Postkontor är i allmänhet öppna 09-17 vardagar och 09-12 lördagar. Överallt i Japan finns 24-timmars s k “convenience-stores” (konbini på japanska). De största är 7-Eleven, Lawson, Family Mart, Sunkus och ampm. De har en förvånansvärt stor sortering av allehanda vardagsvaror, från skrivmaterial till snabbmat, allt är pinfärskt levererat och billigt.

KLÄDKOD

Klädedräkten i Japan är mörk kostym för män och dräkt för kvinnor om man åker dit i affärer. Till vardags och resa är Japan lika avspänt som överallt annars, och restauranger med kavaj- eller slipstvång existerar knappt.

BETALNING

Kreditkort accepteras inte överallt. Japan är fortfarande i hög utsträckning ett kontantsamhälle, speciellt på små restauranger och affärer. Resenärer rekommenderas att ta med kontanter för resan och kreditkort i reserv.

DRICKS

Dricks lämnas inte i Japan. Däremot tillkommer ibland en bordsavgift på upp till 10% av beloppet på en del restauranger och barer. På japanska så kallade izakaya-barer ställs alltid litet tilltugg fram när man sätter sig för vilket en minimal bordsavgift alltid läggs på notan.

MOMS

Moms i Japan är 8% och tillkommer på alla köp. På restauranger tillkommer ibland även en serviceavgift på ca 8-10%. Vid bokning och betalning på plats av hotell tillkommer 10% serviceavgift samt 3% turistskatt. En del hotell i mindre städer samt ryokan tar alltid ut denna avgift oavsett var de bokas och betalas. För utländska besökare finns det ett tax-free system som fungerar som följer: Om man under en och samma dag handlar för mer än 10,001 yen i samma affär kan man få 8% tillbaka i “tax-refund”. Dock gäller detta enbart på vissa utvalda butiker, främst i Akíhabara-området. Glöm inte att ta med dig passet om du skall ut och shoppa tax-free.

VATTEN

Vatten kan utan problem drickas i Japan, från kranvatten på hotellrum till det isvatten som alltid serveras gratis på restauranger och kaféer. På traditionella japanska restauranger serveras ofta olika sorters japanskt te.

MÅTTSYSTEMET

Måttsystemet är detsamma som används i Sverige, d.v.s meter och kilo. I Japan är dock antalet kilometer ett relativt begrepp och mäts oftare i tid, eftersom det alltid beror på vilket färdmedel man använder.

ELUTTAG

Strömmen i Japan är 100 volt, 50 Hz i östra Japan, 60 Hz i västra. Apparater som går att ställa om till 110 volt brukar fungera, men en adapter för uttaget behövs, eftersom Japan, likt USA använder platta stift. Dessa kan lånas/köpas på många hotell samt köpas på stora elektronikvaruhus.

KLIMATET

Klimatet i Japan är ofta milt och behagligt, med svala vintrar och mycket heta somrar. Vintermånaderna, speciellt runt nyår, brukar bjuda på molnfritt väder veckor i sträck och det blir sällan kallare än nollgradigt. Juni och september är regnperiod respektive tyfonsäsong. Hösten, som varar från oktober till december, och våren, mellan mars och maj, är de absolut bästa tiderna att besöka Japan då det är lika behagligt överallt. Aktuell väderprognos för Tokyo och övriga Japan hittar du här.

AVFÄRD

Vid avfärd till flygplats, var noggrann med vilken terminal flyget avgår ifrån. Platsbiljetter till flygplats bör bokas i förväg. Ankomst flygplatsen 2 timmar innan avgång för check-in av väskor, och vidare till immigrationskontrollen senast 1 timme innan avgång.

Viktiga telefonnummer:

Polis : 110
Japan National Police Agency
http://www.npa.go.jp/

Police General Information in English (Turist / Utländsk hjälplinje):
03-3501-0110

Brandkår / Ambulans: 119
Fire and Disaster Management Agency
http://www.fdma.go.jp/en/

Svenska Ambassaden (Tokyo)
Embassy of Sweden
1-10-3-100, Roppongi, Minato-ku
Tokyo 106-0032
Japan
Tel:+81-3-5562 5050
Fax:+81-3-5562 9095
Email:ambassaden.tokyo@foreign.ministry.se
http://www.swedenabroad.com/Start____4081.aspx

The Japan Helpline
0120-46-1997
0570-000-911
03-5780-1111
http://www.jhelp.com/

Medical Services
Medical Information Service (Himawari)
03-5285-8181, Mon. – Fri. (9:00 am – 8:00 pm)

AMDA International medical Information Center
03-5285-8088, Mon. – Fri. (9:00 am – 5:00 pm)
http://www.amda.or.jp/eng/

Daily Life Information
YOKE: 045-222-1209
http://www.yoke.or.jp/

Tourist Information Centers
Tokyo: 03-3201-3331
Tourist Information (NAA): 0476-30-3383

Informationscenter i Japan
http://www.jal.co.jp/en/map/

Flyginformation

Narita International Airport (NRT)
0476-34-5000
http://www.narita-airport.jp/en/

Narita International Airport Passenger Information Center (General Information)
0476-32-2802

Haneda Airport (HND)
03-5757-8111
http://www.tokyo-airport-bldg.co.jp/

Central Japan International Airport “Centair” (NGO) Nagoya
0569-38-1195
http://www.centrair.jp/en/

Kansai International Airport (KIX) Osaka
0724-55-2500
http://www.kansai-airport.or.jp/en/

NTT Telephone Information in English
9am-5pm
03-5295-1010 (Tokyo)
06-6313-1010 (Osaka)
011-219-1010 (Sapporo)
052-541-1010 (Nagoya)
092-632-1010 (Fukuoka)

Credit Card & Banking

Visa
0120-133-163

MasterCard
03-5350-8051

American Express
0120-376-199

Diners Club
0120-074-024

JCB
0422-40-8118

Citibank
0120-110-330