Lista över UNESCOs världsarv i Japan

Klicka på länkarna för att läsa mer på UNESCOs hemsida.

Buddhist Monuments in the Horyu-ji Area
Horyu-ji (法隆寺, “Den blomstrande lagens tempel”) är ett buddhisttempel från Asuka-perioden i Ikaruga i prefekturen Nara. Templet anses ha några av de äldsta träbyggnaderna i världen.
1993 sattes Horyu-ji upp på UNESCO:s världsarvslista. Japans regering har även listat Horyu-ji som en del av Japans nationalskatt.

 

Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu
Slott och borgar på Okinawa öarna.

 

Himeji-jo
Himeji-jo (姫路城; -jō) är ett japansk slott beläget i Himeji in prefekturen Hyogo. En vacker plats att beundra körsbärsblommen på.
Det är ett av världens äldsta ännu existerande byggnadsverk från det medeltida Japan. Tillsammans med Matsumoto Castle och Kumamoto Castle, är det ett av Japans “Tre berömda slott”. Det är även kallat Hakurojō (“Snöiga hägern”) på grund av sin extremt vita exteriör.

 

Hiraizumi – Temples, Gardens and Archaeological Sites Representing the Buddhist Pure Land
(平 泉町, Hiraizumi-chō) är en stad belägen i Nishiiwai, Japan, som i omkring 100 år under perioden Heian och den därpå följande Kamakura var Fujiwaraätten i Hiraizumis hemort. Samma period fungerade den även de facto som huvudstad i Oshu, ett område omfattande nästan en tredjedel av Japans landområde. Vid sin höjdpunkt hade staden 50 000 invånare kanske till och med fler än 100 000, jämförbar med Kyoto i prakt och storlek.


Hiroshima Peace Memorial (Genbaku Dome)
Fredsmonumentet i Hiroshima, av japanerna kallat Genbaku Dome (原爆ドーム), ligger i Hiroshima, Japan och blev 1996 uppsatt på UNESCO:s världsarvslista.
Byggnaden ritates av den tjeckiska arkitekten Jan Letzel. Den stod klar i april 1915. Den 6 augusti 1945 släppte USA en atombomb över staden nästan alldeles över byggnaden (hypocentrum låg 150 meter bort) och det var de närmaste byggnadena som stod emot explosionen bäst. Byggnaden har bevarats i samma skick som direkt efter bombningen och fungerar nu som en påminnelse över kärnvapnens förfärliga förstörelsekraft och som en symbol för ett hopp om världsfred och total kärnvapennedrustning.

 

Historic Monuments of Ancient Kyoto (Kyoto, Uji and Otsu Cities)
Ett flertal tempel och helgedomar i de tre städerna som alla finns på UNESCOs världsarvslista under samma namn. Bara i Kyoto hittar man 17 platser på listan.

 

Historic Monuments of Ancient Nara
Nara (japanska: 奈良市?, Nara-shi) är residensstad i Nara prefektur, Japan. Staden var Japans huvudstad, under namnet Heijo-kyō från år 710] innan den flyttades till närliggande Kyoto (Heian-kyō).
Idag är Nara ett populärt turistmål. Varje dag flockas skolklasser från landets alla hörn för att lära sig om landets historia och besöka de många tempel som finns spridda kring staden. Åtta tempel är upptagna på Unescos världsarvslista.

 

Historic Villages of Shirakawa-go and Gokayama
Historiska byar i Shirakawa-go och Gokayama är sedan 1995 ett av Japans världsarv. a]Byarna är välkända för sina hus uppförda i en arkitektonisk stil kallad gasshō-zukuri (合掌造り). Stilen Gassho-zukuri, “bedjarhändernas konstruktion” kännetecknas av halmtak och starkt sluttande tak som liknar två händer sammanförda i bön. Klimatet i området kräver dessa starka och sluttande taken för att stå emot den tunga snön och för att snabbt få bort regnvattnet så att inte takhalmen ruttnar.

 

Itsukushima Shinto Shrine
Helgedomen Itsukushima (japanska: 厳島神社, Itsukushima Jinja) är en shintohelgedom på ön Itsukushima i staden Hatsukaichi, Hiroshima i Hiroshima prefektur, Japan. Japans regering har listat flera av helgedomens byggnader och tillhörigheter som en del av Japans nationalskatt. 1996 upptogs Itsukushima också på UNESCO:s världsarvslista.

 

Iwami Ginzan Silver Mine and its Cultural Landscape
Iwami Ginzan var en silvergruva i Shimane prefektur på ön Honshu i Japan. Den blev et världsarv 2007.

 

Ogasawara Islands
Ogasawaraöarna (japanska: 小笠原諸島?, Ogasawara-shotō) eller Boninöarna är en ögrupp i nordvästra Stilla havet som tillhör Japan. Ogasawaraöarna utgör också en egen subprefektur i Tokyo prefektur.


Sacred Sites and Pilgrimage Routes in the Kii Mountain Range
Läget och lederna för detta världsarv valdes utifrån deras historiska och moderna betydelse i religiös pilgrimsvandring. Den uppmärksammades också för sin fusion mellan shintoistisk och buddhistisk tro och en väldokumenterad traditionshistoria över en period på 1 200 år. Naturvyerna på Kiihalvön togs även i beaktande, med sina många bäckar, floder och vattenfall. Formellt nominerades enskilda byggnadsverk härrörande till buddhistiska tempel och shintohelgedomar på samma sätt och inte hela anläggningar. Delar av vandringsleder togs också med. Totalt valde man ut 242 objekt till nomineringen.

Shirakami-Sanchi
Shirakami-Sanchi (白神山地) ligger på norra Honshu i Japan. Denna bergiga, orörda urskog sträcker sig både över Akita- och Aomori-prefekturerna. Av totalt 1300 km², lades ett område på 169,7 km² till UNESCO:s världsarvslista år 1993 på kriterium som ekosystem. Bok utgör en mycket stor del av skogen och området har det enda större återstående naturliga beståndet av bokarten Fagus crenata som tidigare varit en karaktärsart för Japanska blandskogar.

 

Shiretoko
Shiretoko nationalpark (知床国立公園 Shiretoko-kokuritsukōen) täcker större delen av halvön Shiretoko som ligger på Hokkaidos nordöstra spets i Japan. Halvön och parken är en av de mest avlägsna platserna i Japan och större delen av halvön kan bra nås till fots eller med båt. Parken är mest känd för att hysa Japans största björnpopulation och för att man härifrån kan se den omtvistade ön Kunashiri, ockuperad av Ryssland och hävdad av Japan. Området blev 14 juli 2005 klassat som ett världsarv på Unescos världsarvslista för dess unika ekosystem och skydda av hotade arter. Området har endemiska och hotade arter som Blackistons fiskuggla och Viola kitamiana.

 

Shrines and Temples of Nikko
Shrines and Temples of Nikko är ett världsarv på Unescos världsarvslista beläget i Nikko. Det innefattar shintotemplen Futarasan och Toshogu samt det buddistiska templet Rinnoji. Det togs upp på listan 1999.

 

Yakushima
Yakushima (japanska (屋久島, Yakushima (japanska ?)Yaku-shima) är den största ön bland Osumiöarna i nordvästra Stilla havet som tillhör Japan.