Tsukiji-Tokyo Fiskmarknad

Tokyo_Tskuji

Tsukiji grossistmarknad är en stor marknad för fisk, frukt och grönsaker i centrala Tokyo. Det är den mest kända av över tio grossistmarknader som hanterar distributionen av fisk, frukt, grönsaker, kött och blommor för huvudstadsregionen Tokyo. Det är en av världens största fisk marknader och hanterar över 2000 ton av marina produkter per dag.

Synen av de många sorters färsk fisk, skaldjur, och den livliga atmosfären med skotrar, lastbilar, säljare och köpare som skyndar runt, gör Tsukiji Marknaden till en av Tokyos största turistattraktioner.

Precis utanför grossistmarknaden finns en blomstrande “Yttre Marknad” som består av små butiker och restauranger som tillgodoser produkter till allmänheten. Här hittar du alla typer av livsmedelsrelaterade varor, knivar, grönsaker och fisk till salu i mindre portioner än hos partihandlarna. Ett besök i Tsukiji Marknaden kombineras bäst med en fräsch sushi frukost eller lunch på någon av de lokala restaurangerna. Restauranger öppnar vanligtvis runt 05.00 på morgonen och stänger mellan 12:00 och 15:00.

OBS!!!  Fiskmarknaden flyttar i maj 2018.
Läs mer HÄR!

Eftersom partihandeln i området bedriver försäljnings verksamhet är det viktigt för besökare att inte störa detta genom att följa följande regler:

  • Gå inte in områden som är begränsade till behörig personal.
  • Blockera inte trafiken.
  • Ta inte med stora väskor eller resväskor in på marknaden.
  • Fotografera inte med blixt under tonfisk auktion.
  • Gå inte in på marknaden i högklackade skor eller sandaler.
  • Ta inte med små barn och husdjur.
  • Rök inte på marknaden.
  • Rör inte fisken.

Restriktioner vid besök av Tsukiji Marknaden 2008/04/01
Obs. Detta gäller partihandel-delen av marknaden.

Olika problem har uppstått i samband med det ökade antalet turister (inklusive problem med sanitet förvaltning såsom temperatur kontroll som orsakats av in-och utpassering av större antal obehöriga, och problem med besökare som hindrar auktionen och andra aktiviteter), särskilt tidigt på morgonen då auktionen med tonfisk hålls i partihandelområdet. Av dessa skäl är turister för närvarande inte tillåtna komma in i (tonfisk) partihandel områdena.
För att förhindra eventuella hinder mot affärsverksamhet och för att garantera livsmedelssäkerhet är dessa områden stängda för besökare och att besöka dem tidigt på morgonen är inte tillåtet.
Eftersom marknaden är mycket rörig med lastbilar, truckar, och små fordon som rör sig om, ombeds gästerna att vara särskilt försiktiga och vaksamma när de besöker platsen.
Allmänna guidade-turer i Tsukiji är endast tillgängliga för grupper av elever (grundskolan, högstadiet och gymnasiet) och reservationer får göras från 09:00 till 15:00. Det finns inga offentliga visningar för andra besökare eller i andra tidsperioder.
Om du besöker marknaden ber vi dig att följa de ovan angivna reglerna. Ditt samarbete och förståelse i denna fråga är mycket uppskattat.

Läs mer på Tsukiji homepage.

Hur man tar sig dit:

Tsukiji Marknaden ligger brevid Tsukijishijo Station på tunnelbanelinjen Oedo Line. Alternativt en 5 minuters promenad från Tsukiji Station på tunnelbanelinjen Hibiya Line. Den närmaste JR stationen är Shimbashi, där du kan gå till marknaden på ca 15 minuter.

Från Tokyo Station ta Marunouchi tunnelbanelinjen från Tokyo till Ginza (3 minuter) och byt till Hibiya tunnelbanelinjen för att komma till Tsukiji Station (3 minuter). Biljettpriset är ca 160 yen.
Från Shinjuku Station ta Oedo tunnelbanelinjen direkt från Shinjuku Station till Tsukijishijo Station. En enkel resa tar 20 minuter och kostar ca 260 yen.

Timmar och avgifter

Öppettider: Inre marknaden: 03:00 till 12:00.
Yttre Marknad: varierar, vanligen från 05:00 till 14:00
Stängt: söndagar, helgdagar och vissa onsdagar.